HAZA KÜLFÖLD Moszkva kiutasított egy amerikai diplomatát

Moszkva kiutasított egy amerikai diplomatát

817
hirdetés

Moszkva nemkívánatos személynek minősített és kiutasított kedden egy amerikai diplomatát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett az orosz titkosszolgálat egyik munkatársának beszervezésére.

Ryan C. Fogle-t, az amerikai diplomáciai misszió politikai részlegének harmadtitkárát utasították ki Oroszországból, aki Moszkva szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA tisztje.
Orosz források szerint a férfinél, akire keddre virradóra csapott le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), beszervezési kísérletre utaló speciális műszaki eszközöket, nagy összegű készpénzt és dokumentumot találtak.
Fogle kiutasításáról a moszkvai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben nehezményezi, hogy „miközben országaink elnökei megerősítették készségüket a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, beleértve a titkosszolgálatok együttműködését is a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban, az ilyen hidegháborús szellemű provokációk egyáltalán nem járulnak hozzá a kölcsönös bizalom erősítéséhez”.
Fogle elfogásáról és a kihallgatásáról több fényképet és videofelvételt is közzétettek az orosz sajtóban és a youtube közösségi videomegosztón.
Orosz közlések szerint a diplomata az észak-kaukázusi terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó egyik FSZB-munkatársat akarta beszervezni. Az orosz titkosszolgálat embere elutasította a megkeresést, majd pedig értesítette feletteseit.
A feltételezett CIA-ügynököt Moszkva délnyugati részén fogták el. A Russia Today angol nyelvű orosz tévé honlapján bemutatott fényképeken az elkobzott tárgyak között Fogle követségi belépője és diplomatakártyája is szerepel.
A fotón szereplő levél szerint 100 ezer dollárt akartak fizetni az FSZB munkatársának szakmai tapasztalataiért, de a honorárium több is lehetett volna, ha az illető kész lett volna úgymond speciális kérdésekre válaszolni. A hosszú távú együttműködésért akár egymillió dollárt is hajlandóak lettek volna megadni.
htpp://lenta.ru/news/2013/05/14/video
http://lenta.ru/news/2013/05/14/agent/

MTI

hirdetés
Previous articleBrad Pitt hősiesnek nevezte Angelina Jolie döntését az emlőeltávolításról
Next articleFelminősítette Görögország adósosztályzatát a Fitch Ratings