HAZA GAZDASÁG Felminősítette Görögország adósosztályzatát a Fitch Ratings

Felminősítette Görögország adósosztályzatát a Fitch Ratings

1043
hirdetés

Javította a görög államadósság kockázati besorolását kedden a Fitch Ratings, a görög gazdaságban zajló kiegyensúlyozódási folyamattal indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy az eddigi „CCC”-ről „B mínusz”-ra emelte Görögország hosszú lejáratú hazai és külső szuverén adósságának osztályzatát. A rövid futamidejű külső kötelezettségek besorolása „C”-ről „B”-re, a kereskedelmi adósokra meghatározott besorolási országplafon „B mínusz”-ról „B”-re javult.
A Fitch a hosszú lejáratú görög államadósság osztályzataira stabil kilátást tart érvényben.
Az új görög osztályzatok is mélyen a spekulatív sávban, a befektetési ajánlású osztályzati kategória alsó szélétől öt, illetve hat fokozatnyi távolságra vannak.
A felminősítéshez fűzött indoklásában a Fitch mindazonáltal hangsúlyozta azt a véleményét, hogy Görögország egyértelmű előrelépést ért el az államháztartás és a folyómérleg ikerhiányának csökkentésében.
A Fitch Ratings szerint mindemellett csökkent annak kockázata is, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.
Az IMF és az EU által finanszírozott gazdasági kiigazítási program a politikai és társadalmi stabilitásra „legalábbis emlékeztető” helyzet közepette a tervek szerint halad, és a jelenlegi görög kormány sokkal nagyobb mértékben tartja magát a programhoz, mint elődei.
Az elsődleges költségvetési egyenleg 2009-2012 között végbement, a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát meghaladó – ciklikus kiigazítással számolva 16 százalék körüli – mértékű kiegyensúlyozódási folyamata az utóbbi időszak legambiciózusabb költségvetési konszolidációs programjai közé tartozik a fejlett ipari térség egészén belül – hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.
A hitelminősítő szerint a szerkezeti reformok is haladnak, a pénzügyi rendszer stabilizálódott, és a bankok feltőkésítési folyamata előrehaladott szakaszban jár.
A Fitch londoni elemzői hangsúlyozták azt is, hogy a javított osztályzat és az arra érvényes stabil kilátás számos feltétel teljesülésére „érzékeny”. Ezek közé sorolta a cég a politikai-társadalmi stabilitás megőrzését és a jelenlegi kormány hivatalban maradását, a gazdasági kiigazítási program folytatását, valamint azt, hogy Görögország az euróövezet tagja marad, és nem kényszerül tőkekorlátozások bevezetésére a szuverén hitelképességét terhelő esetleges újbóli piaci feszültségek miatt.
A Fitch Ratings a görög adósságosztályzat fenntartásának feltételei közé sorolta azt is, hogy az euróövezet egésze fennmarad jelenlegi formájában.
Más nagy londoni házak legutóbbi értékelései szerint ugyanakkor továbbra sem kizárható Görögország távozása a valutaunióból, sőt az sem, hogy a két legnagyobb eurógazdaság, Németország és Franciaország stabilitása is meginog az euróövezeti problémák miatt
A világ egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, az Economist Intelligence Unit (EIU) minap ismertetett éves globális befektetői felmérése szerint a vizsgálatba bevont 730 intézményi befektető 22 százaléka „meglehetősen”, vagy „nagyon” valószínűnek nevezte Görögország idei távozását a valutaunióból.
Kétszer ennyi, 44 százaléknyi válaszadó valószínűsítette azt, hogy Németország politikai stabilitását veszélybe sodorja a többi eurógazdaság támogatásának költségeivel szembeni ellenállás. Az EIU globális felmérésébe bevont befektetési intézmények vezetőinek fele nevezte valószínűnek azt is, hogy a piac elveszíti bizalmát Francois Hollande francia elnök kormánya iránt, és ez Franciaország pénzügyi stabilitásának megingását okozhatja.

MTI

hirdetés
Previous articleMoszkva kiutasított egy amerikai diplomatát
Next articleSzülőföldem, szeretlek! vetélkedő Párkányban