HAZA KÜLFÖLD Volodimir Zelenszkij: elfogadhatatlan az EU részéről az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítása

Volodimir Zelenszkij: elfogadhatatlan az EU részéről az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítása

593
hirdetés

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Kép: illusztráció, Pixabay

    Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban”, de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre. „Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk” – tette hozzá.
Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.


MTI

hirdetés
Previous articleÖsszefogva, bizakodóan nézve a jövőbe, a túlerő ma is legyőzhető…
Next articleAugusztus első szombatján Bátorkeszi Borpiknik – a szakmaiság jegyében