HAZA Egyéb Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a magyar kormányzati támogatást

Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a magyar kormányzati támogatást

835
hirdetés

Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a magyar kormányzat 1,5 millió forintos támogatását  – számolt be a szlovákiai szervezet közlésére hivatkozva honlapján az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap csütörtökön.

    Lang Tamás, az Érsekújvári Zsidó Hitközség elnöke a pozsonyi lapnak azt mondta, arról, hogy nem fogadják el a holokauszt-emlékévben megvalósuló kezdeményezésekre megítélt támogatást, hétfőn hozott döntést a hitközség elöljárósága. Hozzátette: az utóbbi hónapok eseményei miatt döntöttek így, mert úgy látják: Magyarországon tudatosan átírják a történelmet, és a holokauszt emlékév is inkább a választási kampány része, mint az áldozatok előtti tisztelgés.
    „Ha elfogadnánk a támogatást, a beleegyezésünket adnánk, hogy politikai célok szolgálatába állítsák az áldozatok emlékét, ezért döntöttünk úgy, hogy visszautasítjuk” – fejtette ki az Új Szónak az Érsekújvári Zsidó Hitközség elnöke.
    „Az utolsó csepp a pohárban Szakály Sándor történész nyilatkozata volt, aki azt mondta, hogy 18 ezer magyarországi zsidó legyilkolása idegenrendészeti intézkedés volt” – jelentette ki Lang Tamás, aki szerint döntésükről nyilatkozatban értesítették a támogatást odaítélő civil alapot is. Ebben egyebek mellett azt is kifejtik, hogy: „az Érsekújvári Zsidó Hitközség megrendüléssel és megbotránkozással veszi tudomásul, hogy az akkori magyarországi zsidóság deportálásának 70. évfordulója Magyarországon mindinkább a napi politika tárgyává sekélyesül.”
    A szlovákiai zsidó szervezet az említett nyilatkozatot az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökének is eljuttatta. L. Simon László elnök az Új Szónak azt mondta: nagyon sajnálnák, ha az Érsekújvári Zsidó Hitközség valóban elállna a civil alap által megítélt támogatás felhasználásától.
    A magyar kormány tavaly másfél milliárd forintos kerettel civil alapot hozott létre a 2014-es magyar holokauszt emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására. Ebből az alapból nyert 1,5 millió forintos támogatást az Érsekújvári Zsidó Hitközség is, amelyet most visszautasítottak.
http://ujszo.com/online/regio/2014/01/30/az-ersekujvari-zsidok-visszakuldtek-orban-penzet

MTI

hirdetés
Previous articleMeghalt Jancsó Miklós
Next articleSzlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama háromszorosa az OECD-átlagnak