HAZA BELFÖLD Szlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama háromszorosa az OECD-átlagnak

Szlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama háromszorosa az OECD-átlagnak

761
hirdetés

Szlovákiában egy munkanélküli átlagosan két és fél év után talál munkát, ez háromszor hosszabb idő, mint az OECD-országok átlaga – írta elemzésében a Postová Banka pénteken.

A szlovák munkanélküliség átlagos időtartama nem csak az OECD átlagát haladja meg, de jóval magasabb a visegrádi négyek országaiban kimutatottnál is. Míg Szlovákiában a munkanélküliség átlagos időtartama 30 és fél hónap, addig az OECD országaiban 10 hónap, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon pedig egy-másfél év.
Szlovákiában évek óta fokozódó problémát jelent, hogy a hosszú távú, azaz egy évet meghaladó időtartamú munkanélküliség tömegjelenséggé nőtte ki magát, a tartósan munkanélküliek aránya 2009 óta folyamatosan emelkedik, számuk az egyik legmagasabb az Európai Unióban.
A szlovák statisztikai hivatal szerint tavaly decemberben 13,5 százalékos volt Szlovákiában a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek több mint 67 százaléka keresett hosszú ideje állást.
A tartós munkanélküliség az 55 évnél idősebbek és a nők között a legjellemzőbb. Míg a nyugdíj előtti korosztályhoz tartozó munkanélküliek átlagosan 33 hónapot meghaladó ideig keresnek munkát, addig a munkanélküli nők átlagosan 25 hónapig vannak állás nélkül.

MTI

hirdetés