Kezdőlap HÍR-MIX Vigyázzunk a néma gyilkos támadására

Vigyázzunk a néma gyilkos támadására

1589
MEGOSZTÁS

Tavaly is okozott halált a must erjedése során keletkező gáz

A szüret kezdetével a mustgázveszélyre, a szén-dioxid-érzékelők felszerelésének szükségességére szeretnénk figyelmeztetni a szőlősgazdákat. Évről évre halálos áldozatokat követel a borospincékben keletkező mustgáz.

Még a legtapasztaltabb pincegazdának is okozhat kellemetlen meglepetést az erjedő must. Több esetben csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a veszélybe kerülőkre. A balesetek elkerülhetők szellőztetéssel, a korábbi „gyertyás” ellenőrzés mellett szén-dioxidérzékelő felhelyezésével. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Alkalmazható a közismert módszer is, amikor égő gyertyával ellenőrzik, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy a gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton, magunk előtt tartsuk, úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.
Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a mentőszolgálat telefonszámát és kérje a tűzoltók segítségét.

 

DUNATÁJ HETILAP 39/2019

kép: pixabay

hirdetés