HAZA RÉGIÓ Versenyözön és díjeső a víz világnapján, a „folyók városában“

Versenyözön és díjeső a víz világnapján, a „folyók városában“

425
hirdetés

Az ENSZ kezdeményezésére immár három évtizede, azaz 1993 óta minden évben március 22-én emlékezünk meg a víz világnapjáról. Miközben tájainkon, a kellő vízkészletek birtokában ünnepelhetjük ezt a drága kincset, tudatosítanunk kell azt is, hogy jelenleg mintegy 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap fő célja, hogy cselekvésre buzdítson, s 2030-ig mindenki számára legyen hozzáférhető az éltető tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés.

Alkalmi halastó Klapka koszorúinál

Nos, szerdán délelőtt igazi fesztiválhangulat uralkodott a komáromi Klapka téren. A kissé borongós időjárás ellenére több alapiskolás és pár tucat óvodás pedagógusi kísérlettel érkezett a Komárom város, a KOMVaK Rt. Víz- és Csatornaművek, valamint a Szabadidőközpont által megtartott tematikus rendezvényre. A tavaszi zsongás közepette az önfeledt siserehad érdekes ügyességi versenyek, játékos tudásfelmérők és további kreatív feladatok során mérettetett meg. Úgy tűnt, hogy nagyon élvezték a mókával fűszerezett viadalokat, és többen végül értékes díjakban is részesültek.

Slávik Éva igazgató az egyik versenyeredmény felírása közben

Slávik Éva, a Szabadidőközpont igazgatója a Ma7-nek hangsúlyozta: „E játékos fesztivál megrendezésével, a társzervezőkkel együtt évek óta el szeretnénk érni azt, hogy a gyerekek is tudatosítsák: nélkülözhetetlen, nagy érték a tiszta víz, aminek a létét természetesnek tartjuk, pedig abból még manapság is rengeteg embertársunk hiányt szenved“.

Csak le ne essen az ide-oda guroló labda!

Mint mondta: cél elérése érdekében csupa olyan élvezetes, ám tudásgyarapító, mozgásfejlesztő játékba, kvízbe vonták be őket, amelyek a vízzel voltak kapcsolatosak. Reggel 9 órától délig a Klapka téren folyamatosan egymást váltották a helyi magyar és szlovák alapiskolák alsótagozatos csoportjai, valamint a közeli Ferences barátok utcai óvodások is kipróbálták a szabad játékokat. „Nagyon örülünk annak, hogy ismét szép látszámban lehettünk együtt” – szögezte le.

Akadálypályává változott a Klapka tér eleje

Kérésünkre részletezte, hogy az idén milyen versenyeket készítettek a lelkes nebulók számára: „Például a szemetet kellett kigyűjteniük a patakból, s annak helyére halacskákat és növényeket helyezhettek. A finom motorikájukat azzal fejlesztettük, hogy a vízből kanálon ki kellett emelniük a kis labdákat. Nagy motorikus készségfejlesztő játéknak számított az, hogy bójákat átugrálva kellett célba érniük, továbbá a víz körforgását mutattuk meg nekik az ejtőernyős játék során. Továbbá egy kis kalandpályán úgy kellett áthaladniuk, hogy közben nem érhettek a szalagokhoz. Majd szintén a finom motorika fejlesztését szolgálva, a vizet egyikből a másik pohárba átöntögetve kellett célba érniük”.

Úgy véli, hogy a gyerekek számára az egymás közti versenyzés mindig nagy élménynek számít, amiről az arcukon ülő mosoly is árulkodott. „Ezek a mi gyerekeink, hiszen tanév közben, a foglalkozásainkon és a nyári táborainkban is folyamatosan találkozunk egymással, a pedagógusaikkal is kapcsolatban vagyunk. Vélhetően ennek köszönhető az, hogy most is nagyon fegyelmezetten viselkedtek, akárcsak a központunkban megtartott óráinkon, ahol a rend fenntartása érdekében szintén be kell tartaniuk a szabályrendszerünket” – egészítette ki az elmondottakat.

Sorakozó, mert rend a lelke mindennek…!

A rendezvényhez Komárom város adta a helyszínt, ahol a központ tulajdonát képező sport- és segédeszközöket használták, s nem utolsó sorban a KOMVaK Rt. pedig az értékes díjakat és torkosságokat biztosította.

A nebulók élvezték a versengést

„Ilyen értékes díjakkal, mint az idén, korábban még sosem ajándékozhattuk meg a legügyesebb lurkókat. A győztes magyar és szlovák alapiskolai csapat a KOMVaK Rt. jóvoltából egy bősi-nagymarosi kiránduláson vehet részt. Továbbá vannak, akik majd kishajóval ringatózhatnak a Duna hullámai között, hiszen Komárom a folyók, a vizek városa. A helyi strandfürdőbe is több osztály kapott ingyenes belépőket. Természetesen, a verseny helyszínén valamennyiüket különféle torkosságokkal jutalmaztuk“ – nyilatkozta a vérpezsdítő zenét túlharsogva a „vízfesztivál motorja“, miközben Ruman Patrikot, a KOMVaK Rt. igazgatóját pedig éppen a Komáromi Városi TV interjúvolta meg.

A kisdiákoktól ez alkalommal is megkérdeztük, hogy milyen kívánságaikat teljesítsék az általuk kifogott „aranyhalak“, s a legtöbben a tavalyihoz hasonló válaszokat adtak: sose éhezzenek-szomjazzanak, ne legyen háború és őket odahaza tartó járvány, valamint sokáig boldogságban-szeretetben élhessenek a családjukkal.

Csepereg az eső – kirakós játék

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleKomárom csapata óriási hajrával legyőzte az Intert
Next articleMár Ukrajnában van az első négy MiG-29-es vadászgép