HAZA DUNATÁJ Valójában semmi sem történt

Valójában semmi sem történt

732
hirdetés

Még mindig nem oldódott meg a Dafné sorsa

Mint arról már korábban is hírt adtunk, a Nyitra megyei közgyűlésen Stubendek László mérnök a többnyire mentálisan sérült emberek ellátásával foglalkozó Dafné szociális otthon további jövőjéről érdeklődőtt.
* Ön a szóbeli válasz mellett írásban is kérte a megyei illetékesek válaszát. – Örömmel tapasztaltam, hogy kérésemet teljesítették és Milan Belica megyei elnök levelében két kérdéscsoportra adott választ. Az első a Dafné szociális otthon végső elhelyezésére vonatkozott, s annyit megtudtunk belőle, hogy a korábbi megyei közgyűlés határozata alapján a gadóci volt mezőgazdasági szakközépiskola épületét alakítják majd át az otthon céljaira. Egyelőre a megye vagyonjogi és beruházási osztálya az átépítés tervdokumentációjának kidolgozására kiírandó pályázatot készíti elő. Ezen a téren gyorsítani kellene a folyamatokat, hiszen jelenleg Kovácspatakon, Ógyallán, Vágfüzesen, Komáromban, ill. Tótmegyeren vannak elhelyezve az ápoltak. Mindez komoly terheket ró a családokra, hiszen akár ötven-hatvan kilométeres távolságra kell utazniuk, ha meg akarják látogatni családtagjaikat. Ez a megoldás mindenképpen csak átmeneti lehet, de ezt az átmeneti időt a lehető legrövidebbre kell leszűkíteni.

* Mikorra várható az átépítés? – Az átépítéshez szükséges anyagi fedezet a megyei költségvetésben biztosítva van, most már csak figyelemmel kell kísérni a határidők betartását.

* Sok szakképzett ápoló távozott a Dafnéból… – A megye saját hatáskörében az átmeneti intézetekben helyezte el az alkalmazottakat. Sajnos valóban történtek olyan esetek, amikor a korábbi Dafné alkalmazottak felmondtak. Hogy miért történt mindez, annak még utána kell néznünk. A szétaprózott Dafné és a gondozottak sorsát, valamint az ápolók fluktuációját továbbra is figyelemmel kísérjük, együttműködve a befogadó intézményekkel és Nyitra megye illetékes szervével. Mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a rendkívül fontos intézmény önálló formában mihamarabb visszakerüljön a szociális intézmények hálózatába.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleSzabad utat kapott a gútai szivattyúház modernizációja
Next articleAmerika elleni atomtámadásról beszélt az orosz állami tévé műsorvezetője