HAZA HÍR-MIX Újra épít úszódarut a Ganz Danubius – méghozzá Komáromban ! (+videó)

Újra épít úszódarut a Ganz Danubius – méghozzá Komáromban ! (+videó)

1179
hirdetés

Obrázok1Tizennyolc év után újra úszódarut bocsátott vízre a Ganz Danubius Úszódaru- és Hajógyár. A révkomáromi hajógyárban a szerkezet második példánya is befejezés előtt áll – tájékoztatta Szabó Endre, a vállalkozás igazgatója hétfőn az MTI-t.

    Az index.hu egy videóban foglalkozott azzal, hogy orosz megrendelésre két úszódarut készít a Ganz Danubius gyár. A hírportál felidézte, hogy a második világháború után a Ganz Danubius építette a világ legtöbb úszódaruját egészen az 1990-es évekig, amikor leállt a hajógyártás Magyarországon.
    Szabó Endre az MTI-nek elmondta, mindkét darut egy orosz társaság rendelte, amelyeknek már hét hasonló gépük van, és elégedettek voltak a berendezéssel. A már vízre bocsátott hajó szeptember végére készül el, a másik jármű egy hónap múlva követi.
    A teljesen felszerelt úszódaru súlya közel ezer tonna. A 800 tonnás hajótest a révkomáromi hajógyárban készült, a 150 tonnás daru acélszerkezetét Nyergesújfalun, a mozgatóberendezés legnagyobb darabjait a tatai fogaskerékgyárban készítették. Az 1500 lóerős hajómotorok spanyol gyártmányúak, a propellerek Hollandiából érkeztek.
    A daru különlegessége, hogy ötven mérföldig korlátlanul eltávolodhat a parttól, és ömlesztett áru átrakására használható. Óránként 6-700 tonna anyagot képes hajóról hajóra átrakni, vagy a part és a hajó között megmozgatni. Emelőhoroggal 40, markolókanállal 25 tonnát képes felemelni. Emelési magassága 34 méter, ezt 37 méteres körben képes teljesíteni.
    Az igazgató elmondta, cégük, a Ganz Danubius 1993-ban bezárt angyalföldi úszódaru gyárának jogutódja. Mérnökirodaként tíz főt foglalkoztatnak, a két most épülő úszódaru értékesítésével 2013-ban árbevételük meghaladja a 10 millió eurót.
    Szabó Endre elmondta: a gyár bezárásakor műszaki igazgatóként dolgozott, majd a felszámolótól megvette a név- és emblémahasználati jogot, valamint a teljes tervdokumentációt. „A több évtized fejlesztéseit tartalmazó, rendszerezett tervtár nem kellett senkinek. A MÉH-be akarták vinni, de egy forintot ráígértem a kilónkénti árra, így kaptuk meg” – idézte fel a kezdeteket.
    Mivel a Ganz valamikor sorozatban gyártotta a most a szlovákiai Révkomáromban épülő darukat, világszerte legalább ezer példányuk létezik, Brazíliától Kínáig. A társaság kezdetben ezek szervizelésével foglalkozott, majd holland megrendelésre gyártott önürítős nyílóbárkát – mondta el az igazgató.

MTI

hirdetés
Previous articleEgy héten zajlik a Felvidék két legnagyobb nyári magyar ifjúsági rendezvénye
Next articleKomáromi Extrém Sport Klub tagjai Európa tetején