HAZA SPORT Komáromi Extrém Sport Klub tagjai Európa tetején

Komáromi Extrém Sport Klub tagjai Európa tetején

1191
hirdetés

A Komáromi Extrém Sport Klub két tagja Baltazár Ryšavý – Boldi és Csizmadia Tibor június 25-én megmászta Európa legmagasabb csúcsát a Mont Blancot. Ryšavý Baltazár beszámolt nekünk az élményeikről.

2013_montblanc_132_20130703_1992191378

Hogyan született az ötlet, hogy megmásszátok Európa legmagasabb csúcsát?
A Mont Blanc 4810 méteres csúcsa mindig is vonzotta, bizsergette a gondolataimat. Eljött az ideje, most értünk meg rá.

Hányan vállalkoztatok erre az expedícióra?
Komáromiak Komáromért a Mont Blancon név alatt hirdettük terveinket. Bárki jelentkezhetett, aki kellő tapasztalattal és felszereléssel rendelkezett, de végül ketten maradtunk a küldetésre.

Síkvidéken élünk, hogyan tudtatoka meredek hegyekre készülni?
Amerre csak jártunk, minden kis dombot edzőterepnek vettünk és persze rengeteg hosszú távú futás vagy túra kellett hozzá.

2013_montblanc_93_20130703_1010298576

Milyen volt az út?
Franciaországba érve Chamonix városban táboroztunk le egy kempingben. A felszerelésünk a hátizsákban körül-belül 30 kg volt fejenként. Tiszta mászást hajtottunk végre, ami azt jelenti, hogy semmi felvonó vagy kisvonat használatát nem vettük igénybe. Szombaton délben indultunk neki a hegynek. Erdő, omladozó kövek és gyönyörű kilátás kísért minket. Estére egy hegyi házban tértünk nyugovóra. Mi a tetőtérben aludtunk, az alsó szinten lefelé tartó szíriai hegymászók.

Milyen volt az időjárás? Nem zavarta a mászást?
Reggelre felhős volt a táj és a hó is hullott, nem voltunk benne biztosak hogy jó ötlet-e elindulni ilyen időben. Otthonról jeleztek, hogy most kell feljutni, lesz egy kis idő rés és így jó kilátást foghatunk ki. Este 10 óra körül felértünk a hegyi házba, bivakolni szerettünk volna a ház felett, de tilalom volt, így hát a menedékházban töltöttük az éjszakát. Persze ne egy luxusszállóra gondoljon az ember. Nincs fűtés, a víz éjjelre befagy a szobában, fürdőszoba nem létezik és a WC nagyon izgalmas szórakozást nyújt a látogatóknak. Másnap reggel 9-kor indultunk a csúcs meghódítására. A látvány gyönyörű volt, a nagy hómezők, a fantasztikus kilátás. A hatalmas szél, a dermesztő hideg és az oxigén hiánya viszont lelassítja az embert, mégis ott van a fejben: menni kell, ezt meg kell csinálni. Végül felértünk a csúcsra, Európa tetejére, mi ketten, két komáromi és senki más! A kilátás innen is meseszép volt.

2013_montblanc_135_20130703_1666145063

A csúcson.

Lejutáskor nem volt semmi probléma?
Feljutni egy dolog, lejutni viszont sokkal nehezebb. A csúcs eufóriája után összpontosítani kell és erőt kell gyűjteni a visszaútra. Négy, őrületesen kemény órába telt lejutni a házikóba. Szörnyen kimerültem, át voltam fagyva, rázott a hideg. Miután beértem a házikóba rögtön ágynak estem. Másnap 12 óra menetelés után leértünk az autókhoz, sikerült, megcsináltuk!

Mivel foglalkozik pontosan a Komáromi Extrém Sportklub? Hegymászók vagytok?
Nem. Igazi régi sportokból áll, mindenféle ágazatban. Inkább azt mondanám, hogy túlélők vagyunk. Érdekel minket minden, ami egy kicsit is kilóg a sorból, azaz extrém. Télen a jeges vízben láthattunk benneteket. Igen. Imádtuk. Ebből hagyományt akarunk csinálni. Fő attrakciónk szilveszterkor a Duna átúszása lenne a két Komárom között.

Más terv, vagy programok?
Egy újdonságot, érdekességet szeretnénk kipróbálni augusztus végén: Hídugró verseny. Itt megmutathatnák magukat mindazok, akiknek erre eddig nem volt lehetőségük. Itt most szabályok, biztonsági előírások szerint ugorhatnának. Ez persze még csak terv. Sok engedély kell hozzá.

Hol lehet benneteket elérni?
Megtaláltok minket a www. klubextremnychsportov.sk honlapon, ahol a Mont Blanc expedícióról is találtok képeket és beszámolókat.

SZIAKOMAROM.SK

hirdetés
Previous articleÚjra épít úszódarut a Ganz Danubius – méghozzá Komáromban ! (+videó)
Next articleRépás Zsuzsanna megnyitotta a Közösségépítő továbbképzést