HAZA HÍR-MIX Új fejezet nyílt a gútai szemészet történetében

Új fejezet nyílt a gútai szemészet történetében

9319
hirdetés

Az egyre tökéletesedő szemészeti vizsgálati módszerek egyike az Optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat. A vizsgálattal lehetőség nyílik a szem ideghártyájának vizsgálatára, megbetegedéseinek kiszűrésére, diagnosztizálására, nyomon követésére. Mikroszkópikus felbontású képekkel lehetséges mindez, és mivel optikai elven működik, a szemnek nem megterhelő és fájdalmatlan. Az optikai koherencia tomográf, röviden OCT vizsgálat a szemfenék képleteit (mint ideghártya, látóideg, makula) vizsgálja fénysugarak segítségével, ami teljesen fájdalommentes. A vizsgálat eredményével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még inkább pl. a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degeneráció esetében.
A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek egyaránt érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton. A makula degeneráció (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az éleslátást támadja, és komoly életminőségbeli romlást okozhatnak. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek még időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek. A zöldhályog (glaucoma) szintén veszélyes betegség, amely kialakulása során felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Az így keletkezett kóros mechanizmus hatással lesz a látóidegfő vérellátására, és annak sejtjei elpusztulnak. A zöldhályog gyógyíthatatlan betegség, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt. Ezen a téren alapvető változást hozott, hogy a gútai szemészeti rendelőben üzembe helyeztek egy ilyen OCT berendezést.

Az optikai koherencia tomográfia (OCT) egy speciális képalkotó-eljárás, az alacsony koherenciájú interferometrián alapul és a lézeres sugarak segítségével térképezi fel az ideghártyát akár sejtrétegeire bontva is. – Az időskori makuladegeneráció a fejlett országokban az egyik leggyakoribb oka a vakság kialakulásának. A betegségek diagnosztizálásában és időbeli figyelésében nélkülözhetetlenné vált az ideghártya rétegeinek pontos vizsgálata OCT műszer segítségével – magyarázta a doktornő. – Az OTC-s vizsgálat eredménye alapján lehet megelőzni, illetve kezelni a makuladegeneráció nedves formája által okozott vakságot a központi szemkórházakban, speciális gyógyszerek szembe történő beadásával. Ez a gyógymód újnak számít és már egyre több betegnek segített megőrizni a szeme fényét a gyógyítás segítségével.

Az OCT műszer a cukorbetegség szemkomplikációinak pontosabb megítélésében és időbéli fejlődésének meghatározásában is. Az új orvosi műszer üzembe helyezése mindenképpen új fejezetet nyitott a gútai egészségügy és gyógyítás történetében.

-z-

hirdetés
Previous articleA nagyberuházások és a pályázatok éve (Dél-Komáromban)
Next articleElérte a migránsmenet a magyar határt