HAZA Egyéb Tüntetés Komáromban: Kiállás iskoláinkért

Tüntetés Komáromban: Kiállás iskoláinkért

730
hirdetés

Ne várjuk ölbe tett kézzel a magyar iskolák felszámolását. A passzivitás, a csodavárás nem vezet semmire. Ne várjunk, amíg késő lesz – olvasható az oktatási petíciós bizottság felhívásában. Szeptember 25-én, péntek délután 16.30-kor tiltakozó nagygyűlést tartanak a komáromi Klapka téren. A megmozdulás egyik szervezője Németh Titusz pozsonyi fiatalember, aki főleg a fiatalok masszív részvételében bízik.

Németh Tituszt a petíciós bizottság legfontosabb háttéremberének nevezhetjük, hiszen oroszlánrésze volt abban, hogy tavasszal nem egész egy hónap alatt összegyűljön az oktatási petíciós íveken a 26 452 aláírás. „Ez a szám egyértelműen sikertörténet, bár a hatalom lesöpörte az asztalról a petícióban foglaltakat. Sokan kérdezték ekkor, mi lesz a folytatás?”- mondta el a Felvidék.ma-nak a fiatalember.

Mivel semmi nem változott a petíciót követően sem, tehát maradt az elfogadhatatlan kerettanterv, és úgy ítélték meg, hogy az osztálylétszámok esetében az egyéves halasztás nem jelent megoldást, a petíciós bizottság tagjai Német Titusszal kiegészülve eldöntötték, hogy tiltakozó nagygyűlést hívnak össze. „Megszólítottunk mindenkit, az MKP-t, a Csemadokot, a Most-Hidat, a Via Novát és a Iuvent, kellemesen meglepődtem, hogy a Diákhálózat megelőzött, ők jelentkeztek, és biztosítottak a támogatásukról. Végre rájöttek az emberek, hogy ez létkérdés, függetlenül attól, milyen pártszimpátiákat követnek, tényleg közös célokról van szó” – sorolta Titusz, az egyik ötletgazda.

A tüntetés ötlete első hallásra azonban nem talált egyöntetű a fogadtatásra. „Nem is értem, miért, hiszen a tüntetés a nem tetszésünk kifejezési módja, a petíciót ugyanis lesöpörték, most már csak ilyen erőteljes lépés jöhet. számításba. Nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy iskoláinkkal bármit megtegyen a hatalom.”

A nagygyűlés résztvevői tiltakoznak a szeptembertől érvényes új kerettanterv ellen, illetve kiállnak a kisiskolák mellett. Nem szűnt meg a veszélye annak, hogy beszüntessék azokat. Egy év maradt még a megoldásra. „A pénteki tüntetéssel is szeretnénk őket jobb belátásra bírni, megmutatni, hogy van egy tömeg, amely ezzel tényleg nem ért egyet. Megüzenjük a hatalomnak, ne tegye meg ezt a lépést. A kimutatások szerint a kisiskolák bezárása nem jelentene az államkasszának akkora megtakarítást, mint amennyit mi vesztenénk a bezárásukkal” – véli Titusz.

Akik az induláskor ódzkodtak, főként azért tették, mert kudarctól tartottak. Hogy nem vagyunk képesek elég embert mozgósítani ez ügyben, s fordítva sül el a dolog. Erőteljes üzenetküldés helyett nevetségessé válhatunk.
„Optimista vagyok. Két okból is. Amikor indult a petíció, akkor is sokan mondták, nem érdemes, nem lesznek aláírók, végül is a számok magukért beszélnek. A másik, a fiatalok a komáromi egyetem Hallgatói Önkormányzati Közösségéből és a Diákhálózatból is közölték, toboroznak rézvevőket, így több száz diákot várunk. Ha a diákság mellénk áll, ezzel meg tudunk mozgatni tömegeket. Az MKP helyi és regionális szervezeti is szervezik a tüntetésre való eljutást, a Most-Híd is támogat, gyakorlatilag mellénk állt az egész felvidéki politikai és civil érdekképviselet” – szögezte le Németh Titusz.

Információink szerint a tüntetésen a felvidéki közélet színe java fel fog szólalni. Szót kap a magyar és a vegyes párt képviselete, a város, a civil szektor, a pedagógus és szülői érdekképviselet delegációja, valamint az ügy mellett kiálló szlovákság is.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleElőzetes letartóztatásba került Galambos Lajos és két társa
Next articleVelünk élő népi babonák