HAZA RÉGIÓ Tata ismét bizonyított!

Tata ismét bizonyított!

1923
hirdetés

A képviselő-testület legfiatalabb tagja vette át a Holnap Városáért díjakat

IMG_5525_0Két kategóriában is elnyerte Tata „A Holnap Városáért” díjat, amelyet január 21-én délelőtt a Pest Megyei Önkormányzat Dísztermében dr. Beró Henrietta alpolgármester vett át. Az ünnepségen az alpolgármester mellett Lakos Zsuzsanna projektmenedzsment csoportvezető, valamint Teszáry Eszter Olga diákpolgármester is képviselte városunkat.

2015-ben is odaítélték a Holnap Városáért díjakat. A magánkezdeményezésből induló City Hungary program részeként harmadik éve megrendezett, és egyre fontosabbá váló díj három témában értékeli a magyarországi városok és cégek fenntarthatósági törekvéseit.

A City Hungary program még 2010-ben indult azzal a céllal, hogy olyan módszereket, modelleket mutassanak be Magyarországon, amelyek eredményesen és működőképesen segítik a fenntartható fejlődést. A Holnap Városáért díjat 2013-ban alapították, a nyertesek pedig három éven át használhatják a Holnap Városa Védjegyet. A díjat 3 kategóriában írták ki, ezek:

A Fenntartható Városért
A Zöld Városért és
A Művészet, a Kultúra, az Örökség megőrzéséért kategóriák.

A díj alapításának háttere az, hogy bár a fenntartható városfejlesztéssel  Magyarországon is érdemes és fontos foglalkozni, az Európa-szerte használt módszerek és modellek nem biztos, hogy itthon is működnek, ezért fontos, hogy a fejlődést szolgáló mai modern eszközöket a saját értékeinkkel és modelljeinkkel össze tudjuk egyeztetni. Ezáltal – városi szintű összehangolással – hatékonyabb lehet a fenntarthatóság, melynek egyik célja a magasabb életminőség elérése, amiben a helyi közösségeknek kulcsszerepe van. Nagyon sok jó projekt van Magyarországon – hangzott el a szerdai díjátadó ünnepségen – ám ezek közül a legtöbb nem kap elég teret, kommunikációt, ebben szeretnének segíteni a szervezők, akik a díjakkal felhívják a figyelmet a jó kezdeményezésekre. A díj egyben ösztönző erő is, arra sarkall, hogy legyünk büszkék saját értékeinkre, munkánkra. Ezért indult útjára a Holnap városáért Díj, mely egy alulról jövő kezdeményezés, főpartnere pedig 2015-ben is az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága volt.

A Bíráló Bizottságot a fenntartható városmodellhez kapcsolódó különböző szakterületek vezető szakemberei alkotják. Elnöke dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a zsűri tagjai pedig: dr. Gergely Erzsébet a magyarországi Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöki tanácsadója, Dr. Szűcs Ervin a Weber Shandwick ügyvezető igazgatója, Pásztor Erika Katalina, az Építészfórum alapító-főszerkesztője, és Dr. Némethy Sándor, a Göteborgi Egyetem docense.

A Bíráló Bizottság tagjainak jelenlétében szerda délelőtt 19 díjat adtak át, s ezekből egyedülálló módon Tata városa kettőt is kapott.

Az első elismerés, „A Zöld Városért” elnevezésű díj átadásakor az indoklásban a helyszínen kiemelték:- Tata kivételes helyzetben van a természeti kincsei tekintetében, de ez önmagában nem lenne elég, hiszen aki nem jól gazdálkodik az értékeivel, nem fejlődik. Városunkban azonban a természeti kincsek megőrzése, rehabilitációja, a környezettudatos és energetikai programok jól működő stratégiát alkotnak, ezt értékelte a szakmai zsűri. Fontosnak ítélték a zöldturizmus terén elért eredményeket, és a városon belüli vizes területeket, amelyek nemcsak látványukban kiemelkedőek, hanem számos kulturális program kiindulópontjának is számítanak. A díjátadón külön kiemelték a Tata tankönyvet, amelynek segítségével a kisdiákok a helyi közösség szempontjából fontos információkat ismerhetnek meg.

A második elismerés, „A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért” adományozott díj átadása előtt elhangzott:- Tata megérett a szakértők szerint arra, hogy a fenntartható városi modellben egy vezető modellszerepet mutasson be szélesebb körben. Városunk nemcsak természeti kincsekben gazdag, hanem történelmi hagyományaiban is, s a kultúra és a fesztiválok városaként is emlegethető. A díj átadásakor a helyszínen felelevenítették a műemléki épületek rekonstrukcióit valamint a kiemelt nagyrendezvényeinket. Ez az a város, ahol a helyi identitást az is megerősítette, hogy a kisiskolások a város saját tankönyvéből is tanulhatnak és ezáltal közelebb kerülhetnek gyökereikhez – hangzott el a szakmai értékelésben.

Az ünnepség végén a díjazottak kötetlen beszélgetések során cserélték ki tapasztalataikat, a helyszínen pedig sokan gratuláltak Tatának az elmúlt évek eredményeihez.

 

TATA.HU
hirdetés
Previous articleMitsubishi ASX 1.6 DI-D Intense+: Arányosabbá vált a dízelkínálat
Next articleDél-Komárom: A magyar kultúrát ünnepeltük