HAZA AUTÓVILÁG Mitsubishi ASX 1.6 DI-D Intense+: Arányosabbá vált a dízelkínálat

Mitsubishi ASX 1.6 DI-D Intense+: Arányosabbá vált a dízelkínálat

1071
hirdetés

01A japán márka már 2010-ben, tehát nagyjából a kompakt szabadidősök dömpingjének kezdetén eldöntötte, hogy szintén beszáll a jövedelmezőnek ígérkező buliba. S mivel a gyémántcímeresek a mindenféle szintű terepmászkálás egyik fáklyavivői, az Outlander alá ASX néven belőtt új modell igencsak magasra tette a mércét a mezőnyben. Három év után látványosan frissítették tavaly – bár kevésbé szembetűnően – szintén, s mindeközben természetesen variálgatták a motorkínálatát, bővítgették a szereltségét. A tavalyi év utolsó napjaiban tesztelésre kapott típus már a színe-javát képviselte ennek a megújulásnak.

Alaktan

Az ASX sziluettje egy klasszikus terepjáróé, részletei azonban – áramvonalas oldalüvegezés, szépen ívelő hátsó oszlop és szélvédő, mutatós tetőspoiler – tökéletesen ellensúlyozzák a bakancsformát. Az eredmény igen egészséges formai kompromisszum: az autó nem hat nőiesnek, mint egynéhány (főleg francia) konkurense, de legalább ilyen messze áll például a Škoda Yeti dobozeffektusától is. Ami pedig a legutóbbi retust illeti, tényleg csak az avatott szem veszi észre a kissé átszabott elülső lökhárítót, vagy a nappali LED-fények C betűjét a ködlámpák körül…

Belvilág

Ha egyetlen szóval kéne jellemeznünk, azt mondanánk: funkcionális. Minden ott van, ahol egy autóban intuitíve keresné az ember, ráadásul jól áttekinthetően és könnyen kezelhetően. Talán csak a klímapult került picit mélyre, a nagyméretű tárcsák és jól olvasható skáláik azonban kellően kompenzálják ezt a fogyatékosságot. Felettük viszont már a tavalyi frissítés legfontosabb belső hozadékát láthatjuk, jelesül az érintőképernyős kijelzőt. A szokásos adatok és funkciók (rádió, digitális médiumok, telefonkapcsolat) megjelenítésén, ill. biztosításán kívül a szintén újonnan bevezetett tolatókamera képét is kivetíti. Az elülső ülésfűtés is most érkezett, a két magasabb szereltségi szinten standard. S ha már az üléseknél tartunk: az elülsők komoly oldaltartást biztosítanak, a hátsókat pedig a középütt kihajtható könyöklő emeli ki a kategória átlagából. Az alapon majd’ 500 literes csomagtér is jócskán veri a konkurensek többségét, bővítése után pedig sík padló keletkezik. Ami pedig a szereltséget illeti: az Intense+ a harmadik legmagasabb a négy szint közül, és az említett holmikon kívül alapáron kínálja még az egyzónás automata légkondit, a tempomatot, valamint az automatikus szögszabályozású, xenonégős fényszórókat.

Országúton, terepen

Ebben a fejezetben is beszámolhatunk egy komoly reformról. Nyugdíjba küldték ugyanis az 1,8-as, 150 lóerős dízelmotort, és a PSA konszern 114 lovas 1,6-osát állították a helyébe. Amely egyrészt papíron átlag 0,7 literrel kevesebbet fogyaszt, másrészt differenciáltabbá tette a gázolajos kínálatot. (A jelenlegi 2,2 literes, 150 lóerős csúcsdízel ugyanis korábban is elérhető volt; nem sok értelme volt tehát mellette egy ugyanekkora teljesítményű 1,8-asnak…) Az új 1.6 DI-D kizárólag hatfokozatú kézi váltóval és összkerékhajtással kombinálható; műszaki arzenálnak ez a része az Outlanderből érkezett, ami már önmagában is egy minősítés. A három rezsim (fronthajtás/automata 4×4/fixre zárt 4×4) újabban tárcsa helyett nyomógombbal választható. Ez a technika, a 18 cm-es hasmagassággal kombinálva még a brutálisan sáros földutakra is elegendő, egy igazán kemény terep leküzdéséhez azonban már hiányoznak a megfelelő terepszögek. Ilyenre tehát – ne vigyük az autót és punktum.

Ja, és új motor ide vagy amoda, az ötliteres átlagfogyasztás természetesen itt is a fantázia birodalmába tartozik. Mármint reális körülmények között. Ha viszont egy sárdagasztással jócskán tarkított teszt után még mindig csak 6,5 literes átlag díszlik a fedélzeti számítógép kijelzőjén, az ellen aligha lehet zokszava bárkinek. Pláne, hogy ez a szám könnyen alul is múlható – például, ha kihagyjuk a sárdagasztást…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1560 cm3
Teljesítmény: 84 kW (114 LE)@3600
Nyomaték: 270 Nm@1750
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 180 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,5 s
Hasmagasság: 180 mm
Gázlóképesség: 400 mm
Orrszög/farszög/rámpaszög:20/32/19°
Csomagtér: 488–1219 l
Üzemanyagtartály: 60 l
Gyári átlagfogyasztás: 5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,5 l /100 km
CO2-kibocsátás: 132 g/km
A tesztelt típus induló ára: 28 050 euró
Az alapmodell ára: 18 700 euró

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleTavaly a gyalogosok voltak a legveszélyeztetettebbek
Next articleTata ismét bizonyított!