HAZA BELFÖLD Szlovákia – Kötelező lesz bejelenteni a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodást

Szlovákia – Kötelező lesz bejelenteni a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodást

866
hirdetés

A jövő évtől kezdve kötelezően regisztráltatniuk kell magukat a lakosság-nyilvántartóban azoknak a szlovák állampolgároknak, akik 90 napnál hosszabb időre utaznak külföldre.

Az intézkedés az idén júliustól hatályba lépő lakosság-nyilvántartási törvénynek a része, amelyet csütörtökön hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás.
A jogszabály módosítása alapján 2014 januárjától minden szlovák állampolgár köteles előzetesen bejelentést tenni külföldi utazási szándékáról, ha annak feltételezett időtartama meghaladja a 90 napot. Amennyiben ezt az állampolgár a lakhelye szerinti lakosság-nyilvántartó irodában nem teszi meg, az új jogszabály szerint szabálysértést követ el, amiért pénzbírság szabható ki.
A jogszabályt előterjesztő belügyi tárca a lakosság-nyilvántartási törvényben eszközölt módosításokat azzal indokolta, hogy az újítások a közigazgatási ügyintézés elektronikussá tételéhez szükségesek. „Meggyőződésem, hogy az államnak aktuális adatokkal kell rendelkeznie az ország lakosairól” – mondta a törvény elfogadását megelőző vita során Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

MTI

hirdetés
Previous articleHa elfogytak az érvek, jön a személyeskedés
Next articleEurovíziós Dalfesztivál – ByeAlex döntős