HAZA BELFÖLD Szlovákia egyelőre nem vesz orosz vakcinát

Szlovákia egyelőre nem vesz orosz vakcinát

1295
hirdetés

Szlovákia egyelőre nem tárgyal a koronavírusos megbetegedés ellen kifejlesztett első orosz vakcina, a Szputnyik V megvételéről – döntött csütörtöki ülésén a szlovák kormány.

    Az orosz vakcina megvásárlását Igor Matovic miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt.
    „Koalíciós partnerünk, a Emberekért gyakorlatilag azt mondta: szó sem lehet az orosz vakcináról, mi megvétózzuk” – mondta Matovic újságíróknak, a pozsonyi kormányülés szünetében.
    A szlovák kormányfő szerint már a jövő héten akár 80 ezer ember számára elegendő, 160 ezer adag orosz vakcina érkezhetett volna az országba, de erre a koalíciós partner ellenállása miatt most nem kerül sor.
    Veronika Remisová, az Emberekért párt elnöke, miniszterelnök-helyettes szintén a sajtónak nyilatkozva leszögezte: ő és pártja továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).
    „Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot, minden vakcinát, amelyet Szlovákiában használunk, rendes, szigorú eljárással az Európai Gyógyszerügynökségnek kell engedélyeznie” – indokolta pártja elutasító álláspontját Remisová.
    Richard Sulík gazdasági miniszter, a koalícióhoz tartozó liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke még a kormányülés előtt leszögezte: pártja álláspontja az, hogy minden vakcinát jóvá kell hagynia az illetékes európai vagy szlovák hatóságnak. Sulík a kormányülés szünetében újságíróknak nem nyilatkozott.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleSelyés helytállás az olimpián
Next articleKoronavírus – Ausztria, Lengyelország és Magyarország kész segíteni Szlovákiának