HAZA DUNATÁJ Szeptemberben új tanév, régi problémákkal

Szeptemberben új tanév, régi problémákkal

780
hirdetés
Jókai Tibor
Jókai Tibor

Hogy milyen változásokra kerül sor? Módosulnak az órakeretek, csökken a szabad órák száma, így kevesebb idő jut az anyanyelvi kompetenciák elsajátítására. Bevezetik a minimális osztálylétszámokat, újra lesz technikaoktatás, az igazgatóválasztás terén erősödik az önkormányzat hatásköre az iskolatanáccsal szemben. Később tartják az iskolai beíratásokat.

– Az iskolavezetőkre, a pedagógusokracsok változás vár szeptembertől, ám még mindig nem tudják, hogyan kezdik meg az új tanévet, évek, évtizedek óta nincs kiszámíthatóság, állandóan változnak a jogszabályok – mondta keserű szájízzel a Pátria rádió múlt szombati Délidő című műsorában Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke.
– Megszűnt az a biztonságérzet, amely úgy 25 éve, pályakezdésemkor volt, amikor tudtuk, mit kell azért elvégeznünk szeptember elsejéig, hogy nyugodtan várhassuk a gyerekeket. Júniusban elfogadták a közoktatási törvény módosítását, szeptembertől lép életbe, óriási változások vannak benne, s ezeknek a pontos végrehajtását, gyakorlati megvalósítását most, augusztus végén még szinte nem tudja senki, sem a fenntartó, sem az iskolavezető. Még csak most kerül sor az óraelosztásokra, lehet, hogy még változnak az óraszámok is – sorolta a pedagógusszövetség elnöke. Rámutatott arra, hogy a törvény tartalmazza a minimális osztálylétszámok bevezetését is, az egy év haladék csak az alsó tagozat első osztályára vonatkozik, a felsőre nem. A szakember szerint kérdés az, hogy ha nincs meg a minimális létszám, akkor hogyan kezdik a tanévet? Beiktattak a törvénybe ugyan kivételt is, amely úgy szól, hogy ha a fenntartó beleegyezik az alacsonyabb létszámba, akkor maradhat az érintett osztály.
– Minden a költségvetés függvénye. Az iskolák finanszírozásáról szóló törvényt viszont nem módosították, késik az emlegetett osztályfinanszírozás a jelenlegi normatív támogatás helyett. Óriási gond, hogy míg a tanév szeptembertől június végéig tart, a gazdasági év januártól decemberig – árulta el Jókai Tibor. E téren, a választások közelsége miatt is, a 2015/16-os tanévben az SZMPSZ elnöke nem vár változást, viszont úgy véli, eddigi pályája során soha ennyi bizonytalanság nem volt még tanévkezdés idején. A szlovákiai oktatásügyben csak részmegoldások születnek, miközben egy 21. századi modern oktatási koncepcióra volna szükség. Észak- és Nyugat-Európában erre már vannak minták. – Ezt egyszer kellene megcsinálni, de hatása már pár éven belül érezhető lenne. Kormányok mennek, kormányok jönnek, mindenki azt állítja, hogy reformot hajt végre, a következő pedig megszünteti. Ezeknek kormányokon átívelőknek, folytonosnak kellene lenniük – fejezte be tájékoztatását Jókai Tibor.

DUNATÁJ HETILAP 35/2015

hirdetés