HAZA GAZDASÁG Szeptemberben tovább gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

Szeptemberben tovább gyengült az euróövezet gazdasági teljesítménye

611
hirdetés

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye, sorban már a harmadik hónapja jelezve annak zsugorodását az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált adatai alapján.

    Az S&P Global felmérésének az előzetes adatai szerint szeptemberben a becslésekkel megegyező 48,2 pontra, 20 havi mélypontra esett az euróövezet kompozit befektetésimenedzser-indexe (BMI) az előző havi 48,9 pontról.
A világjárvány alatti zárlatot leszámítva a kompozit BMI szeptemberi értéke 2013 májusa óta a legalacsonyabb lett.
A kompozit index összetevői közül a feldolgozóipari BMI 27 havi mélypontra, 48,5 pontra, a várt 48,7 pontnál alacsonyabbra csökkent az előző havi 49,6 pontról. A szolgáltatóipari BMI pedig 48,9 pontra, 19 havi mélypontra csökkent 49,8 pontról.
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági aktivitás teljesítményének a csökkenésének, 50 pont feletti értéke pedig a növekedésének a mértékét számszerűsíti.
Az euróövezeti kompozit BMI júliusban csökkent az 50 pontos határ alá, vagyis az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban, augusztusban és szeptemberben már gyengült. A koronavírus-járvány gazdasági következményeiből az euróövezeti kompozit BMI 2021 márciusában lépett ki az első alkalommal 50 pont feletti értékkel.
A nagyobb euróövezeti tagországokban Németországban 2020 májusa óta a legalacsonyabbra, 45,9 pontra csökkent a gazdasági teljesítmény, a világjárványt leszámítva 2009 júniusa óta a leggyengébbre. Hasonlóképpen a járványt leszámítva a szolgáltatóipari BMI is 2009 óta a leggyengébb teljesítményt tükrözte szeptemberben Németországban.
Az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza, Chris Williamson szerint a szeptemberi BMI adatok a recesszió beköszöntét jelzik előre az euróövezetben.
„Az előzetes PMI-mutatók alapján 0,1 százalékos GDP-csökkenésre lehet számítani a harmadik negyedévben. Ezen belül is a csökkenés üteme a szeptemberig tartó három hónapban felgyorsult, ami – a világjárvány miatt lezárt hónapok kivételével – 2013 óta a legrosszabb gazdasági teljesítményt jelzi előre az euróövezetre” – mondta.
Williamson szerint Németországban a legnehezebb a helyzet, ahol a gazdasági teljesítmény a pénzügyi világválság óta nem tapasztalt mértékben romlik – eltekintve a világjárvány időszakától.
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/17223936b1824e14a7a22533a3d1056d


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleNemsokára visszaköltözhetnek a Hajós utcai óvodás gyerekek
Next articleMotivál a rengeteg tennivaló, s kíváncsian várom a gútai választók döntését