HAZA RÉGIÓ SZAKMAI, MÓDSZERTANI NAP A KOMÁROMI EÖTVÖS UTCAI ALAPISKOLÁBAN

SZAKMAI, MÓDSZERTANI NAP A KOMÁROMI EÖTVÖS UTCAI ALAPISKOLÁBAN

1499
hirdetés

„Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk!”

                                                                                              Eötvös Lóránd

DSC_0161Bereczkiné Dr. Záluszki Anna, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem docensnője látogatott el iskolánkba. Abból az alkalomból tette, hogy iskolánk évek óta szakmai, gyakorlati képzést nyújt a Selye János Egyetem hallgatói számára. Vendégünk az iskola szervezeti működése, oktatási színvonala, a pedagógushallgatók felkészültsége felől érdeklődött. Pedagógusaink e feladat igényes ellátását nagy szakmai kihívásnak tekintik, amely megköveteli, hogy a legmodernebb kompetencia alapú oktatást prezentálják. Mindezeknek elengedhetetlen feltétele a pedagógiai, módszertani kultúránk állandó, folyamatos megújítása.

Az egyetemről érkezett vendégünk, valamint pedagógusok nagyszámú csoportja két magyar nyelv és irodalom órát tekintett meg. A második osztályban Varga Rózsa, a harmadikban Jelenka Éva tartott bemutató órát.

A docensnő elismerően nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy a legmodernebb oktatási módszerek alkalmazását tapasztalhatta meg. Az óraszervezésben a differenciált oktatás és a csoportmunka különféle szintjeit láthattuk, jellemzőek a „testre szabott” foglalkozások melyeknek hatékonysága magas a tanulás szempontjából. Az olvasási technika sokrétű gyakorlásával, a szövegértési feladványokkal a tanulók tanulási-olvasási szokásainak alapjait rakjuk le, amely a sikeres és eredményes ismeretszerzést motiválja. Külön élmény volt számára, hogy az irodalmi DSC_0186művek elemzése, boncolgatása során szinte megelevenedett az irodalmi mű témája: a téli álmából ébredő természet. Kiemelte a játékosságot, a mozgásos megjelenítéseket, az órák jó hangulatát, ahol látható, érezhető volt, hogy a tanulók élvezik, szeretik, amit csinálnak.

Jó érzéssel töltött el bennünket az a megjegyzése, hogy még számára is tudtunk újat mutatni. A nap mottója egybeesett összejövetelünk céljával, hogy tanuljunk egymástól, s így egyre jobban tökéletesítsük pedagógiai-módszertani tudásunkat.

Úgy gondoljuk, hogy az iskola feladata egyre inkább az, hogy alkalmazható tudással rendelkező diákokat képezzen. Hisszük és valljuk, hogy mindezt csak korszerűen felszerelt iskolában, innovatív oktatási formákkal érhetjük el. Örömmel állíthatom, hogy iskolánk pedagógusai nyitottak az új és hatékony módszerek alkalmazásában. A kompetencia alapú oktatás azért vált időszerűvé, mert napjainkban a társadalmi és környezeti változások, az információrobbanás szükségessé tették, hogy az oktatási intézmények szerepét újraértelmezzük, gyermekeinket mindinkább az életben hasznosítható tudással és képességekkel vértezzük fel.

Csintalan Zsuzsanna igazgatóhelyettes

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleAz SNS pártfegyelmit indít Slota ellen
Next articleHavazás – Vége a kamionstopnak a 81-es úton