HAZA HÍR-MIX Szabadidőközpont vagy múzeum?

Szabadidőközpont vagy múzeum?

414
hirdetés

Heves szóváltás volt a február tizenkettedikei önkormányzati ülésenGútán, ahol Madarász Róbert a Magyar Szövetség képviselője és Halász Béla független polgármester nem értettek egyet abban, milyen intézmény működjön a ma Szabadidőközpontként ismert épületben.

Fotó: J.I., dunataj.sk

A Híd utca végén, a hajómalom felé vezető úton áll Gúta egyik legrégebbi épülete, a 19. század végén ebben működött a községháza, majd később a csendőrség is. A kisváros lakói manapság „pionírházként” vagy a „CVČ-ként“ emlegetik, a Szabadidőközpont épületét.

Ahhoz, hogy a kép teljes legyen, tekintsünk vissza a múltba.

Az alapító okirat alapján a Szabadidőközpont 1968 szeptember elsején alakult meg meghatározatlan időre, és székhelye a Híd utcán található.

A gútai képviselő-testület 2023. június 5-iki ülésén arról döntött, hogy a Szabadidőközpont egyes részeit átköltözteti a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola épületébe, így a szakkörök egy része a Híd utcai épületben maradt, másik része pedig a Rákóczi iskolába került, ennek oka, ahogy akkoriban Halász Béla polgármester érvelt: számos ok miatt következtek be, például a háború, az energiaválság miatt, hogy az oktatást és a város költségvetését ne terheljék anyagilag, ezeket a szervezeti változtatásokat meg kellett tenni. Az Iskolaügyi osztály vezetője a júniusi ülésen kifejtette: A Szabadidőközpont takarékossági okokból a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola épületébe költözik.

Hájas Tamás több kérdést is megfogalmazott a polgármester felé: Mi lesz a kávézóval, ami a pincében működik 2018-tól, erre Halász Béla azt válaszolta: a kávézó marad, picit megemelték a bérleti díjukat. Hájas kérte, hogy a téli időszakot követően készüljön el ennek a változásnak az értékelése. Árgyusi Imre szintén azt kérte, hogy ha eltelik egy év, készüljön értékelés a 2023/2024-es tanévre a Szabadidőközpont kihelyezett működésének sikerességéről, szakmai és pénzügyi szempontból. A Szabadidőközpont a 2023/24-es tanévet szeptemberben már a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában kezdte.

Mi történt azóta a Szabadidőközpont épületével?

Kiürült, a kévéző elköltözött, és a bérlők, akik szabadidős tevékenységet folytattak, helyet béreltek ott, mint például a táncosok, vagy a baba-mama klub, más helyet kerestek maguknak.

Halász Béla nem olyan régen a közösségi hálón jelentette be, hogy hadtörténeti múzeumot hoznának létre Gútán, az információk lassan érkeztek, kiderült, hogy a már meglévő „fegyvermúzeum” gyűjteményét ajánlotta fel Angyal Attila helyi magánvállalkozó, és az előzetes egyeztetések alapján, erre a Szabadidőközpont épülete és udvara a megfelelő helyszín. A 2024. február 12-iki testületi ülésen pedig egy szándéknyilatkozatot hagytak jóvá, amelyet heves vita előzött meg, a városvezetői és Madarász Róbert képviselő, az oktatásügyi bizottság elnöke közt.

Fotó: J.I., dunataj.sk

Halász Béla felvezetőjében kifejtette: a múzeum biztonsági rendszerét Angyal Attila vállalkozó építtetné ki, a múzeumot a város üzemeltetné. Halász szerint: a malom mellett ez egy másik turista csalogató lehetne, hiszen ez a gyűjtemény szlovákiai viszonylatban az egyik legnagyobb lenne, úgyhogy sok látogatót hozna.

Samu István a Kultúra és Kulturális Örökség bizottságának elnöke is támogatja a kezdeményezést, hiszen egy múzeumnak komoly kulturális és oktató-nevelői feladata is van, programokat lehet mellé szervezni, pályázatokba bekapcsolódni.

Kárpáty Ernő alpolgármester elmondta: az épület felújítására elkészítettek és benyújtottak egy pályázatot, tetőcserére és szigetelésre, tehát bizakodó.

Madarász Róbert felszólalásában csalódottságának adott hangot, hogy nem került az anyag az iskolaügyi bizottság elé. Tudott ugyan arról, hogy készül egy ilyen terv, de a digitális önkormányzat anyagai között nem volt fent időben, így nem tudta, hogy hol készülnek megvalósítani a múzeumot. Mint mondta: csodálatos ötletnek tartja, hogy ilyet szándékoznak létrehozni, csak nem a Szabadidőközpont épületében.

A Magyar Szövetség képviselője felszólalásában kifejtette, hogy ugyan a Szabadidőközpont egy része a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola tantermeiben működik, mert a Híd utcai épület fenntartása energetikai szempontból költséges, de az intézmény bejegyzett címe még mindig a Híd utcán van, és az udvarán tavasszal és ősszel az intézmény foglalkozásait tartják. Madarász szerint: Az első reakciója egy idealista embernek, hogy iskolai intézménybe fegyver nem való. Valószínűleg a Szabadidőközpont meg fog szűnni ebben az épületben és stabil helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola néhány osztálya lesz. Ez viszont úgy értelmezhető, hogy a Szabadidőközpont leminősítése készül,és az ottani oktatási-nevelési folyamat meglehetősen korlátozva lesz”– fogalmazta meg véleményét a képviselő. Madarász szerint a Szabadidőközpont tevékenysége nem egy pótóra, hanem lehetőség a gyerekeknek, nem csak a nyári programok megszervezése, hanem olyan intézmény, amely a gyerekeket a szabadidő értelmes eltöltésére inspirálja. „Ez egy nagyon komoly visszalépés a gútai gyerekeknek, és tulajdonképpen Gúta város vezetése most kimondta: a turista többet ér, mint a gútai gyerek” – mondta Madarász.

Halász Béla nem hagyta, hogy a képviselő befejezze gondolatát, közbeszólt, és kifejtette: vannak olyan dolgok, amiket nem mondunk ki, nem vádoljuk a másikat, ez nem megengedett egy önkormányzati ülésen. Megkérte Madarászt, hogy normálisan fogalmazza meg mondandóját, vagy megvonja tőle a szót, hiszen joga van hozzá. A polgármester felszólította Madarászt, hogy kérjen bocsánatot.

A vita ezzel nem zárult le, Madarász Róbert még elmondta: a szabadidőközpont a sport, kultúra és környezetre való nevelés, szerinte ez mind a három rész sérül, ha az intézmény elkerül ebből az épületből.

Kárpáty Ernő alpolgármester is szót kért a vitában, kikérte magának, hogy többre tartanák a turistát, mint a helyi gyermekeket, mert nagyon sokat dolgoznak azért, hogy a gútai gyerekek megszeresség a sportot és legyenek lehetőségeik. Mint mondta, a Rákóczi iskolában sikeresen működik a Szabadidőközpont, idén több gyermek jelentkezett szakkörökre mint korábban, és a pénzügyi helyzete is stabil. Kárpáty nem érzi úgy, hogy az oktatás minőségére, vagy kárára ment egy másik épületbe való átköltözés, folyamatosan dolgoznak, hogy a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola udvarán még több sportpálya lehessen.

Samu István képviselő kifejtette a város egy régi, patinás épületéről van szó, ahol jó helye lenne a múzeumnak, és élményszerű történelemoktatást lehetne tartani, szerinte nem volt szó róla, hogy megszűnne a Szabadidőközpont.

A szavazás után, amelyen 12 igennel elfogadták a szándékot a múzeum megalapításáról a szóváltás tovább folytatódott. Arra a felvetésre, hogy a témát az oktatásügyi bizottságnak is tárgyalnia kell a polgármester kifejtette, hogy lehetett róla tudni, hiszen tárgyalta az előkészítő bizottság is. Kárpáty szerint mindenki tudott róla, míg Halász szerint, mikor Madarász azt állítja, hogy nem tudott róla, az egy újabb hazugság. A téma lezárásaként Halász kifejtette: „Liberális világ ez, hogy az a hibás, akit jogtalanul pofon vágnak kétszer és akkor vissza mer szólni, hogy elnézést már miket beszélsz.”

Ezzel az ügynek még egész biztosan nincs vége, hiszen a mostani ülésen csak egy szándékot fogalmaztak meg, arról, alapítsanak-e egy múzeumot a Szabadidőközpont épületében és a hozzá tartozó udvarban, ahol pályázati pénzekből kialakított játszótér, közlekedési pálya is működik a gyermekek részére, és műfüves pálya felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleKorčok erősebb EU-t szeretne,Pellegrini szerint nem az ország érdekeit képviseli
Next articleSzlovákiában egyedülálló magán középiskola Gútán