HAZA RÉGIÓ Szlovákiában egyedülálló magán középiskola Gútán

Szlovákiában egyedülálló magán középiskola Gútán

3303
hirdetés

(Az összetartás és a csapatmunka a 32 éves iskola erőssége.)

„A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.”

Valamikor 1991-ben létrejött Csallóköz szívében egy magániskola, melynek megálmodói Szokol Dezső és felesége voltak. Az iskolaalapítás gondolata akkor fogalmazódott meg bennük, mikor lányuknak nem találtak magyar kozmetikus szakkal rendelkező iskolát, s jött egy páratlan lehetőség, hogy alapítsanak egy magániskolát. Ezzel a történettel indult útjára 96 diákkal a mai Közös Igazgatású Magániskola.

Intézményünkben kiemelt hangsúlyt kap a magyarul gondolkodó, az ismereteket anyanyelvén elsajátító diákok sokoldalú képzése. Az elmúlt 32 év alatt olyan szellemiség alakult ki az iskolában, amelynek fő jellemzője a szülőföldhöz, anyanyelvhez való ragaszkodás, annak múltjának, értékeinek tisztelete, szeretete és továbbadása.

Kezdetben csak szolgáltatási szakokat lehetett tanulni, de az 1995/96-os tanévtől változás állt be az iskola életébe, amikor megnyitották a tűzzománc-iparművészeti szakot. Ez valójábanKopócsTibor képzőművésznek köszönhető: ő vetette fel az ötletet, hogy indítsanak – a szlovákiai magyar oktatásban abszolút hiánycikknek számító – művészeti-iparművészeti képzést. Az ekkor elkezdődött folyamatnak az volt a célja, hogy néhány év alatt iparművészeti központot hozzanak létre. Az elképzelés megvalósult.

Intézményünk mai arculata két nagy profilú iskolát ölel magába: a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát, melybe a szolgáltatási szakok, illetve az Iparművészeti Magániskolát, melybe az iparművészeti szakok tartoznak. Összesen 16 szakkal büszkélkedhet az iskola, ami a felvidéki középiskolák közöttritkaságnakszámít.

Mára egyediségét azzal vívta ki magának, hogy az egyetlen magyar Iparművészeti Magániskola Szlovákiában, amely olyan szakokkal rendelkezik, melyek Szlovákiában csak nálunk tanulhatók magyar nyelven, sőt olyan egyedülálló szakokkal is büszkélkedhet, melyeket még szlovák nyelven sem oktatnak az országban(pl. tűzzománc, vitrázsüveg- készítő és díszzománcozó, cserépkályha- és kandalló készítő).

Valódi ereje azonban abban rejlik, hogy több mint 400 tanulójára úgy figyel, és úgy gondoskodik róluk, mint egy nagy család. Tanárai, szakoktatói egyénileg figyelnek oda a diákok képességeire, problémáira és igényeire. Emellett igyekeznekolyan fiatalokat nevelni a társadalom számára, akik rátermettségükkel könnyedén megbirkóznak a szakmai kihívásokkal, hogy kikerülve a nagybetűs életbe, mindenki megtalálja helyét. Az iskola pedagógusai igyekeznek a tanulás mellett színesebbé varázsolni a tanulók mindennapjait kirándulásokkal, kiállításokkal, diáknapokkal, fesztiválokkal.Évente több mint 30 tanuló ingyenesen tanulhat és bővíthetitudását külföldön a nemzetközi Erasmus+ programnak köszönhetően, valamint a külföldi partnereinkkel együttműködve a Határtalanul programba is rendszeresen bekapcsolódunk. A digitális kompetenciafejlesztést az iskola jól felszerelt informatikai termei, szaktantermei és legújabb informatikaieszközei segítik.

Vendéglátós és szakács szakos tanulói a saját iskolakertben termesztett fűszernövényekkel színesítik ételeiket.A modern multifunkciós sportpálya mellett kültéri fitneszpálya várja a diákokat.  Kulcsfontosságú számunkra a Gúta környéki nyelvi, irodalmi, kulturális örökségének megőrzése, ápolása. Gazdag diákprogram várja az ideérkező diákokat: diáknap főzőversennyel összekötve, Halloweenparty, rémisztő nap, farsangi diákbál, kirándulások (London, Párizs, Olaszország, Lengyelország), versenyek (különböző irodalmi és nyelvi versenyek,képzőművészeti versenyek), sportlehetőségek, angol nyelvű színházlátogatás, síelés – csak néhány a lehetőségek színes tárából.

Iskolánk rendelkezik saját diákzenekarral, akik rendszeresen fellépnek különböző iskolai rendezvényeken, illetve megmérettetik magukat a  Tompa Mihály Vers- és prózamondó Verseny megzenésített versek kategóriájában, s kiknek vezetője Felvidék legjobb szaxofonistája, a Harmónia-díjas Sipos Dávid.

Már hagyománnyá vált az is, hogy különböző tematikus kiállítástszervezünk az iparművészeti szakos diákjaink félévi és év végi vizsgamunkáiból, valamint az iskolában oktató művésztanárok alkotásaiból.

Az eredményes és színvonalas oktatás feltételei adottak intézményünkben. Mindennapi munkánk során arra törekszünk, hogy partnereink – azon belül elsősorban a szülők és a gyerekek – elégedettek legyenek munkánkkal, hiszen a mindennapi versenyhelyzetben a megmaradás záloga a magas szakmai színvonalon végzett oktató munka mellett a következetes és értékközvetítő nevelés. Iskolánk fő célkitűzése az, hogy diákjaink olyan tudásra tegyenek szert, melynek birtokában biztosan megállják helyüket az egyetemeken, főiskolákon, szakmájukban, illetve a mindennapokban. Célunk, hogy tanulóinkban erősítsük az önismereti munka fontosságát, mely alkalmassá teszi őket a kudarcok és a problémák megoldására.Elengedhetetlen feladatunk, hogy tanulóinkat képessé tegyük a társadalmi munkamegosztásra, a továbbtanulásra, a mindennapi életben való eligazodásra, az információs társadalom kihívásainak kezelésére. Ezért iskolánk pedagógusai rendszeres továbbképzéseken vesznek részt, hogy képesek legyenek lépést tartani napjaink kihívásaival. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk az iskola diákjainak erkölcsi és lelki fejlődésére is.

Szakoktatóink zömében olyan óraadó külsős szakemberek, akik saját szakmai munkásságuknak köszönhetően naprakész, versenyképes ismeretekkel segítik a tanulók szakmai fejlődését. Intézményünkben iskolapszichológus és mentálhigiénés szakember segíti diákjaink lelki egyensúlyának megőrzését, helyreállítását és megerősítését.

A gútai magániskola szakmai sikereit bizonyítják a hazai és külföldi szakmai elismerések. Iskolánk 2010-től a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács jóvoltából akkreditált Tehetségpontként működik. A sikert a sokszínűség, az ötletgazdagság, az oktatók kreativitása, a rugalmasság, az egyénre szabott feladatok garantálják. A legújabb elismerést, a „CertificateRegister of SolventCompanies”-t,  2015. október 16-án kapta az intézmény, amelyben az iskolát fizetőképesnek, megbízhatónak, a piacon stabilnak, a többi iskolával szemben versenyképesnek minősítették. Ez a tanúsítvány garanciaként szolgál a potenciális befektetők és az iskola alkalmazottai számára.

Iskolában a szakképzés két szakterületen folyik – az iparművészeti, valamint a szolgáltatási tanulmányi szakokon. Mindkét szakterületen, lehetőség nyílik felépítményi továbbképzésre is. A nappali tagozat mellett levelező képzés is megvalósul.

Iparművészeti tanulmányi szakjaink:

Érettségi vizsgával végződő 4-éves szakjaink:

 • vitrázsüveg-készítő és díszzománcozó
 • tervezőgrafika
 • beltéri dizájn
 • reklámgrafika
 • fotóművészet

 

Szolgáltatási tanulmányi szakjaink:

Szakvizsgával végződő 3-éves szakjaink:

 • díszzománcozó
 • vendéglátás
 • szakács
 • fodrász
 • autószerelő
 • cserépkályha- és kandallókészítő

Érettségi vizsgával végződő 4-éves szakjaink:

 • informatikai hálózatok műszerésze
 • idegenforgalom
 • kozmetikus
 • személy- és vagyonvédelem

Felépítményi szakjaink:

 • vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén – 2-éves tanulmányi idő nappali tagozaton, 3-éves tanulmányi idő levelező tagozaton (érettségi vizsgával végződik),

 

Levelező tagozat:

 • fodrász, vendéglátás, autószerelő, szakács, cserépkályhás, díszzománcozó – 2-éves tanulmányi idő levelező tagozaton (szakvizsgával végződik).

GYERE ÉS TARTOZZ TE IS KÖZÉNK! Légy a mi nagy családunk tagja!

Elérhetőségünk:

Iskola megnevezése: *** Súkromná spojená škola, KOLÁROVO *** Közös Igazgatású Magániskola,Gúta
Iskola e-mail címe: scholaprivata1991@gamil.com
Telefon: +421357775080

Iskola címe: Slovenská 52
946 03 Kolárovo
hirdetés
Previous articleSzabadidőközpont vagy múzeum?
Next articlePellegrini bejelentette, hogy Mikas távozik az országos tiszti főorvosi posztról