HAZA AUTÓVILÁG Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet/Elegance/AllGrip: Teljes értékű „szabadidőssé” vált!

Suzuki SX4 S-Cross 1.4 Boosterjet/Elegance/AllGrip: Teljes értékű „szabadidőssé” vált!

1768
hirdetés

01Amikor 2006-ban bemutatták ezt a járműkreációt, nem igazán tudtuk hova tenni. Személyautónak túl sok volt, szabadidősnek túl kevés. A 2013-ban megjelent 2. generációról pont ez volt elmondható – de a 2016-os frissítés óta teljesen más a helyzet. Az új SX4 S-Cross ugyanis már egy teljes értékű szabadidő-autó – és csak úgy mellesleg, a legmutatósabbak egyike. A márka kínálatában a valamivel kisebb Vitara fölé nyert besorolást. A legmagasabb szereltségben, a legerősebb motorral, összkerékhajtással és automata váltóval kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A frissítés elsősorban is az autó vizuális jellegtelenségét adta át véglegesen a múltnak. Az „eszkrossz” most már igazi egyéniség, amelyet sem elnézni, sem mással összetéveszteni nem lehet. Köszönhető ez elsősorban az impozáns bordázatú, hatalmas, krómozott hűtőrácsnak, illetve két oldalán az ugyancsak méretes (és pompás kialakítású, e szinten LED-es) fényszóróknak. Tényleg ég és föld a korábbi verzióhoz képest! A figyelmes szem azt is észreveszi, hogy az autó hasmagassága is nagyobb: a korábbi 16,5 helyett most 18 centiméter, ami az új, 215/55 R17-es kerekeknek köszönhető.  Változott még a motorháztető és az elülső lökhárító, oldalról és hátulról viszont szinte semmi; egyedül a lámpák belsőépítészete lett más, és szintén LED-égőket kaptak. Az szálcsiszolt alumínium tetősínek már egy szinttel lejjebb  is szériatartozékok, a 17 hüvelykes csiszolt alufelnik szintén. Maradtak a mutatós alsó védőlemezek is, nem kis mértékben hozzájárulva az autó macsós kinézetéhez.

Belvilág

Van, ami maradt, de sok mindent áthoztak az új Vitarából – például a vezető előtti körműszer-blokkot  és a héthüvelykes központi kijelzőt. Ez egyébként természetesen egy komplex – és e szinten standard – multimediális rendszer része, telefontükrözéssel, navigációval, miegymással. A sofőrt is számos rendszer segíti: elülső/hátsó parkolószenzorok, tolatókamera, kétfunkciós távolságtartó tempomat, dombsegéd. A légkondi kétzónás automata, a rádió héthangszórós, az elülső ülések fűthetők, a kétrészes, nyitható panorámatető itt szintén standard. Az ülések bőr/műbőr kárpitozásúak, az elülsők közül viszont e szinten legalább a vezetőé megérdemelte volna az elektromos állíthatóságot. A helykínálat elöl kifogástalan, hátul picit szűkösebb a vártnál, de még bőven belefér a kategória átlagába. Mindenképpen jó pont viszont, hogy elöl-hátul van középső könyöklő, sőt az elülsőben egy jókora rakodóboksz, plusz USB-port is.  A csomagtartó méretére sem lehet panasz, nem is beszélve arról, hogy az osztólap (22. ábra) kivételével az alapméret 440 literre nő.

Országúton, terepen

A frissítés legnagyobb ásza kétségtelenül az új csúcsmotor. A kisebbik, egyliteres benzineshez hasonlóan ez is turbófeltöltős – és igen takarékos. Az országúton például azt is tudja, amit a 7. ábra mutat, de a teszt 6,4-es átlaga is messzemenően elfogadható eredmény. A csúcsszerelt Elegance szinten csak hatfokozatú automata választható hozzá; a kétkuplungos szerkezet elfogadható gyorsasággal működik, viszonylag simán is vált, van viszont egy ergonómiai fogyatékossága. Induláskor ugyanis a kar – kissé erősebb megrántásra – óhatatlanul a D után következő kézi rezsimben landol, amire csak egy idő után figyelmeztet bennünket az egyre hangosabban ordító motor.

A Vitarából származó futómű (szakiknak: elöl MacPherson felfüggesztéssel, hátul torziós tekercsrugókkal) rosszabb utakon is jól csillapít, könnyebb terepen pedig valóságos áldás. Itt – mármint könnyebb terepen – nagy segítségünkre volt még a megnövelt hasmagasság, és természetesen az AllGrip fedőnevű összkerékhajtás. Ez négyféle üzemmódot kínál (16. ábra), az összezárt 4×4-es hajtás 60 km/órás sebességig használható. Összegzésképpen pedig lényegében csak megismételni tudjuk a bevezetőben már elmondottakat: ha eltekintünk a nevezéktani leleményektől (crossover stb.), és csak a funkcionalitást nézzük, akkor az új Suzuki SX4 S-Cross már valóban igazi, teljes értékű szabadidő-autó…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1373 cm3
Teljesítmény: 103 kW (140 LE)@5500
Nyomaték:   220 Nm@1500–4000
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 200 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,2 s
Gyári átlagfogyasztás: 5,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 127 g/km
H/Sz/M: 4300/1785/1585 mm
Saját tömeg: 1190 kg
Hasmagasság: 180 mm
Csomagtér:  430–1269 l
A modellcsalád induló ára: 16 990 €
A tesztelt típus induló ára: 24 990 €

 

 

hirdetés
Previous articleKamion hajtott a karácsonyi vásárba Berlinben, kilenc halott
Next articleMercedes-Benz CLA 200 d Shooting Brake: Kupéból kombi…