HAZA BELFÖLD Šóth: Több tucatnyi rendelő díjat kér a kivizsgálásért

Šóth: Több tucatnyi rendelő díjat kér a kivizsgálásért

576
hirdetés

Több tucatnyi rendelő az év elejétől díjat kér a kivizsgálásért, működési költségeinek fedezésére – erősítette meg a TASR-nek Marián Šóth, a Magánorvosok Társulásának (ASL) elnöke. Szerinte ha az állam nem növeli a járóbeteg-ellátás finanszírozását, további rendelők döntenek így.
Šóth szerint az egészségügyi szolgáltatásokat végzők állami segítség nélkül nem tudják kifizetni a megemelt energiaszámlákat. „A kisebb rendelőintézetek, amelyek eddig mondjuk havi 1000 eurót fizettek, most 3-4 ezer eurós előlegszámlákat kaptak” – magyarázta Šóth. „A másik dolog pedig, hogy emelnünk kell az alkalmazottaink bérét, különben máshova mennek” – tette hozzá.

illusztráció, Pixabay

Megerősítette, hogy az Magánorvosok Társulásának tagjai is hajlanak arra, hogy pénzt kérjenek a páciensektől. „Eddig igyekeztünk visszafogni ezt, mivel emelkedett az egészségügy költségvetése, kivártunk, hogy ez milyen formában jelentkezik majd a rendelőintézetek finanszírozásában” – jegyezte meg. Hozzátette viszont, hogy a Magánorvosok Társulása már megfogalmazta azt az értesítést, amelyben arról tájékoztat, hogy elengedhetetlen egyes díjak bevezetése.
„Nem akarunk további problémákat okozni a betegeknek. A kisebbik rossz mellett döntöttünk. A nagyobbik az lenne, ha nem lenne szerződésünk az egészségbiztosítókkal, és mindent a beteg fizetne, a kivizsgálásokat, a mintavételeket, a gyógyszereket. A legrosszabb változat pedig az, hogy számos rendelőintézet bezár, ami reális veszély, ha nem teszünk semmit” – állítja levelében a társulás.
Šóth közölte, hogy az ASL felvette a kapcsolatot az egészségügyi tárcával és találkozót kért a biztosítóktól. „Ha nem lesz elég pénz a költségvetésben, a biztosítók sem tudnak többet fizetni a járóbeteg-ellátásért. (…) A miniszter válasza szerint rövid időn belül megoldást találnak” – tette hozzá azzal a megjegyzéssel, hogy a biztosítókkal kötött szerződéskiegészítések február végéig érvényesek.
A Sme napilap számolt be a múlt héten az első esetről, amikor egy pozsonyi szívorvos kezelési díjat kért a pácienstől. 20 percnél rövidebb kivizsgálásért 10 eurót kell fizetni nála, ennél hosszabb kivizsgálásért 20 eurót.

TASR

hirdetés