HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Sikeresen teszteltek orosz tudósok egy rákellenes szert a világűrben

Sikeresen teszteltek orosz tudósok egy rákellenes szert a világűrben

1291
hirdetés

Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva „a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is”.

    Ezt Andrej Szimbircev professzor, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség különleges tisztaságú készítmények előállításával foglalkozó kutatóintézetének igazgatóhelyettese jelentette ki az Izvesztyija című napilap pénteki számában megjelent interjújában.
    Szimbircev elmondta, hogy a melanomás és szarkómás egereken és patkányokon elvégzett kísérletek többsége teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még a kései stádiumban is.
    „Ezért határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással” – mondta.
    A szer fő aktív összetevőjéről a hősokkfehérje munkanevet kapta. Szimbircev szerint a fehérje nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is szerepet játszik.
    A protein minimális mennyiségben az emberi szervezetben is létezik, az orosz tudósok azonban azonosították az előállítását szabályzó gént és előállítottak egy baktériumsejtet, amely a fejérjét elp tudja állítani.
    „Ezek a baktériumsejtek jól osztódnak, ez lehetővé tettek, hogy sok fehérjét nyerjünk” – mondta Szimbircev.
    „Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzük, ezután kezdődhetnek a klinikai próbák” – nyilatkozott a professzor.


MTI

kép: illusztráció, wikipedia

hirdetés
Previous articleGróf Esterházyra emlékezünk-meghívó
Next articleJótékonysági focitorna Szofikáért