HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Rudolf Schuster elárulta, melyik a kedvenc magyarnótája

Rudolf Schuster elárulta, melyik a kedvenc magyarnótája

692
hirdetés

A Dankó Rádió Családunk nótái vasárnapi különkiadásában Rudolf Schuster író, Szlovákia korábbi köztársasági elnöke adott interjút. A magyarnóta műfajáért rajongó volt szlovák államfő kedvenc szerzeményét is megosztotta a hallgatókkal.

Fotó: MTVA

Rudolf Schuster 1934. január 4-én született Kassán. A kelet-szlovákiai város mellett a Bódva partján fekvő Mecenzéfhez kötik családi gyökerei. Gyermekként németül és magyarul beszélt, mivel édesanyja révén magyar származású. Örökségként kapta tőle a magyarnóták szeretetét is.

„Német iskolába jártam, de otthon a szüleim magyarul beszéltek. A háború után a német iskolát bezárták, szlovák iskolában kezdtem a negyedik osztályt, de nem ment könnyen a nyelvtanulás. Vegyes nyelvkörnyezetben életem. Karácsonykor mindig összejöttek a szlovákok, a magyarok és a németek, észrevétlenül váltogattuk beszélgetés közben a nyelveket. Emlékszem, mindig a Kossuth Rádiót hallgattuk, énekeltünk is. Az Akácos út és az Amikor majd nem leszek már című nótát sokszor daloltuk” – idézte fel gyerekkori emlékeit a Dankó Rádió műsorában.

A volt államfő máig rajongással szereti az érzelmes népies műdalokat. 2020-ban, a 86. születésnapján magyar nyelvű nótás lemezt adott ki, amelyen magyarnótákat, operetteket és örökzöldeket énekel. Az ünnepélyes lemezbemutatót 2020 januárjában a történelmi tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó szlovákiai magyar településen, Szőlőskén tartotta. Itt ajándékozta meg a barátait, a vendégsereget egy zenés szórakoztató és szívhez szóló műsorral, duettpartnere Abaházi Nagy Lívia felvidéki operaénekes volt.

Dankó Rádió riportere a beszélgetés végén kíváncsiságból feltette azt a kérdést, ami az elmúlt hetekben a leginkább meghatározza a csatornát. Az év magyarnótája közönségszavazás kapcsán Rudolf Schuster elárulta, az ő kedvenc szerzeménye az Az a szép, akinek a szeme kék. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Médiaklikken.

Szavazzon Ön is az év magyarnótájára!

A Dankó Rádió november 17-ig várja a szavazatokat. A kedvenc magyarnótájukra annak címének megadásával több felületen is voksolhatnak: a hirado.hu és a médiaklikk.hu felületén, a dankoradio@mtva.hu címen, SMS-ben a 0630/555-5530-as számon vagy akár levélben is a 1037 Budapest Kunigunda útja 64. címre küldött, a Dankó Rádió szerkesztőségének címzett levélben. A november 7-én kezdődött második forduló legjobb 30 nótája közül érdemes kiválasztani a kedvencet: a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Dankó Rádió-ajándékcsomag mellett a nyertesek részt vehetnek a Dankó Rádió decemberi élő stúdiókoncertjén, illetve a Duna szilveszteri műsorának felvételén. A főnyeremény egy 250.000 forint értékű szállodautalvány.

További részletekért hallgassák a Dankó Rádió műsorait, vagy látogassanak el a rádió Médiaklikk– és Facebook-oldalára, ezeken minden szükséges információt megtalálnak a szavazás részleteiről.

DMSZ

hirdetés
Previous articleKomáromi színházi előadások sikersorozata a miskolci Határtalan Napokon
Next articleNem hagyta jóvá a kormány az Ukrajnának nyújtandó újabb hadiszállítmányt