HAZA RÉGIÓ Bátorkeszi Borfesztivál a Szent László-dűlőben

Bátorkeszi Borfesztivál a Szent László-dűlőben

979
hirdetés

45689_305_210A korábbi évekhez képest több mint egy hónappal korábban, május második hétvégéjén rendezték meg a Szegab Polgári Társulás a helyi önkormányzattal közösen a 9. Bátorkeszi Borfesztivált.
Az új időpontválasztást az indokolta, hogy június végén, július elején egymást érik a különböző rendezvények, falunapok, fesztiválok, ezért kevésbé kapott hangsúlyt a Bátorkeszi Borfesztivál. Az elmúlt évben változtattak a lebonyolítás menetén is, míg korábban a község mindkét pincesorán párhuzamosan zajlottak az események és emiatt ingázniuk kellett a látogatóknak, ezentúl váltott helyszínen tartjuk a rendezvénysorozatot: egyik évben a Galambos-dűlőben, a másik évben a Szent László-dűlőben. Idén ez utóbbi a helyszín, 16 gazda nyitotta ki pincéit, míg a Galambos-dűlő 6 borásza pedig borházakban kínálták legbecsesebb nedűiket. A régió kilenc borászán kívül Konyári János Balatonboglári borvidék egyik legelismertebb borásza is kínálta borait. Konyári 2008-ban szerezte meg az Év Bortermelője címet, holott már az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival, és az ítészek többsége szerint ebben az élbolyban ő volt az első, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, méghozzá nem is kis sikerrel. Barrique érlelésű, 1990-es évjáratú cabernet sauvignonja például nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók áhítatát is elnyerte. Konyári nevéhez fűződik az a fontos tett is, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.
Ha a Konyári-stílusra kérdezünk, borértő körökben egészen pontosan körülírt választ kaphatunk: lágy, lekváros, meleg a vörös – citrusos, barackos, krémes a fehér. Mindez arra irányítja a figyelmet, hogy létezik önálló Konyári-féle vonalvezetés, amiben egyformán fontos a tradíció és az újítás iránti elkötelezettség.
A hagyomány tehát kulcsfontosságú Konyáriék életében: terveik között szerepel a jelenlegi harminc hektárhoz további területek vásárlása, ahol a régi szőlőfajtákat, a gohért és a csomorikát is új életre keltenék. Konyáriék munkásságára jellemző, hogy nem tolakodóan becsempészni a borba a hordó adta előnyöket. Mert, ahogy a német mondja: a jó borhoz kell egy csók a fától.
A minőségi borok mellett finom sülteket, sajtokat és más ínyencségeket is lehetett kapni, a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal, ugrálóvárral várták, a kulturális programok között pedig mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt.
A kétnapos rendezvény pénteken a kapunyitását követően kultúrműsorral indult, amelyen fellépett a Komáromi Speciális Alapiskola Tulipán Néptánccsoportja, a Kováts József Alapiskola néptáncosai, modern táncosai, a Komáromi Művészeti Alapiskola diákjai, Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola tánccsoportja, a fűri Nosztalgia kórus, cigányzenészek. Labancz Roland Bátorkeszi polgármestere köszöntötte a megjelenteket és ünnepélyes is megnyitotta a borfesztivált. Őt követte Nótár Mary, LGT Revival Band koncertje. Az első nap kulturális részét DJ Fada műsora zárta.
A szombati nap futó-és sakkversennyel indult. Délután a bátorkeszi csapat a Győri Eto öregfiúkkal mérte össze erejét a helyi futballpályán, majd a Szent László-dűlőben kihirdették a futó –és sakkverseny végeredményét. Ezt követte a nemesócsai OUCHA Fúvószenekar, a perbetei mazsorettek és a borlovagok felvonulása.
A Kováts József Alapiskola tanulóinak élő sakk előadása szemet gyönyörködtető látványosságot adott. Az élő sakkfigurákat Dolník Judit és Szabó Mária pedagógusok által készített ruhákban adták elő, Domány Zsófia, Dolník Attila összeállításában, Finta Márk moderálásában.
Az érdekes előadás után ismét a könnyűzene szereplői léptek színpadra. Fellépett a Vinyl, a Jóvilágvan zenekar. A nagy durranás előtt magyarországi vendégművészek akrobatikus tűzzsonglőr és tűztánc show-ját láthatták a nézők.
A rendezvény a tavasz egyik legnagyobb bulijának folytatódott, igazi sztárfellépővel, a legendás Kispál és a Borz zenekarral. A Kispál és a Borz egy magyar alternatív rockegyüttes. 1987-ben alakult Pécsett. 2010-ben bejelentették, hogy huszonhárom év aktív zenélés és tizenegy stúdióalbum után az együttes befejezi pályafutását. Búcsúkoncertjüket 2010. augusztus 9-én, a Sziget Fesztivál „mínusz egyedik” napján tartották. Az együttes búcsúelőadására 45 000 néző volt kíváncsi. A koncertről készült mozifilmet 2010. november 24-én vetítették a mozikban, 21 helyszínen egyszerre.
A kétnapos rendezvényt DJ Peter műsora zárta.
Szlovákiában Bátorkeszi község ötödikként elnyerte a Borfalu címet, amely a helyi borászokra újabb kihívással és kötelezettséggel jár. Ennek első lépése volt a borfesztivál megszervezése, a helyi borok kóstolása, mert az a jó bor, amely az embert felvidítja, ízlik az embernek, harmonikus az íz-zamat anyagaiban tehát összhangban van a bor. A jó bor maga az élet!- hangoztatták Bátorkeszin közel négyezren, a IX. Bátorkeszi Borfesztiválon.
További képek a borfesztiválról megtekinthető a Képgalériában ITT>>>.

Miriák Ferenc, Felvidék.ma
A szerző felvételei

hirdetés
Previous articlePuzsér: A szakállas nő egy mocskos hazugság
Next articleRECEPTEK: Csirkemájas muffinok