HAZA HÍR-MIX Paterka Pál múzeumigazgató korszerű állandó kiállítást és méltó Jókai-bicentenáriumi ünneplést tervez  

Paterka Pál múzeumigazgató korszerű állandó kiállítást és méltó Jókai-bicentenáriumi ünneplést tervez  

709
hirdetés

Március 1-től Paterka Pál magiszter, a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókjának volt régésze irányítja a Nyitra megye fennhatósága alá tartozó Duna Menti Múzeum tevékenységét. Az intézmény 2025-ben a székhelyét, a Kultúrpalotát „szoborként őrző” Jókai Mór születésének bicentenáriumát, 2026-ban pedig alapításának 140. évfordulóját ünnepli. Előbb azonban végezni kell a bő 110 éves épület átfogó felújításával, s ki kell dolgozni az intézmény korszerű állandó kiállításának tervezetét – nyilatkozta portálunknak az újdonsült múzeumigazgató.

Paterka Pál (fotó: J.I., dunataj.sk)

Ön másfél évtized után tért vissza a komáromi múzeumba, ahol korábban múzeumpedagógusként és a végzettségének megfelelően régészként is dolgozott. Kérem, foglalja össze pályája 2006-2008 közti időszakát és a DMM igazgatói pályázatának kiírása előtti tevékenységét!

A DMM múzeumpedagógusaként együttműködtem az alap- és középiskolákkal, amelyek diákjai számára a múzeumban és járásszerte különféle foglalkozásokat, műsorokat, vetélkedőket szerveztem és valósítottam meg. Egyetlen akkori régészként pedig kezeltem a múzeum régészeti gyűjteményeit, valamint kiállításokat rendeztem régészeti és történelmi témákban. Miután adódott egy szabad munkahely a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal komáromi fiókirodájában, személyes okokból megváltam a kumulált múzeumi állásomtól. Azóta az említett hivatal régészeti szakfelügyelőjeként dolgoztam, nyitott napokat szerveztem, ásatásokon és régészeti kutatásokban vettem részt, melyek közül talán legnagyobb médiafigyelmet a pathi Szent Vendel katolikus templom feltárása kapott. Azt tervezem, hogy az ottani kutatást majd a DMM égisze alatt folytatjuk. Az igazsághoz azonban hozzátartozik: mivel nagyon sok papírmunkát kellett végeznem, ezért egyre jobban hiányoltam a múzeumi szakmai tevékenységet. Fontolgattam a váltást, de pontosan nem fogalmazódott meg bennem az, hogy merre tovább. Amikor tudomást szereztem arról, hogy az előző igazgató, Csütörtöky József, aki megszakításokkal több mint 25 évig állt a DMM élén, tavaly októberben nyugdíjba vonul, s pályázat útján keresik a megfelelő utódját, „lesz, ami lesz” alapon úgy döntöttem, hogy élek ezzel a lehetőséggel.

(fotó: J.I., dunataj.sk)

Idézzük fel a kétkörös direktori pályázat és a győzelme részleteit!

Az igazgatói poszt betöltésére kiírt pályázatnak két fordulója volt. Az első körben a 4 jelentkező közül senki sem szerezte meg az illetékes bizottság tagjainak szavazat-többségét. Mivel nem született végeredmény, ezért Csütörtöky József helyét ideiglenesen Sipos Anna ideiglenesen megbízott igazgató vette át. A december elején megtartott második körre már céltudatosabban készültem. Előzőleg az egyik jelentkező kiszállt a versenyből, és szinte az utolsó percben Sipos Anna is lemondott az újbóli lehetőségről, így a szintén régész végzettségű Csuthy Andrással csak ketten maradtunk, tehát viszonylag egyszerű dolgom volt. Végül, az említett bizottság 5 igenlő és 1 tartózkodó szavazattal engem választott meg, s e döntést a megyei önkormányzat is megerősítette. Március elsején a DMM Zichy-palotabeli részlegén Dušan Káčer, a Nyitrai Megyei Hivatal kulturális és idegenforgalmi osztályvezetője személyesen adta át nekem a Branislav Becík megyeelnök által aláírt kinevezési dekrétumot. Jelen voltak: Andruskó Imre és Orosz Örs megyei képviselő, valamint a múzeum alkalmazottai, akik előtt megtartottam a székfoglaló beszédemet.

Értesüléseink szerint ön már az előző hetekben is bejárt a múzeumba, ahol az új állandó kiállítást tervezték…

Káčer úr januárban telefonon azért hívott fel, hogy a szakértői csapattal már dolgoznunk kellene az új állandó múzeumi kiállítás tervezetén. Hozzátette: abból semmiképp sem akarnak kihagyni, viszont az idő sürget minket. Ezért az előző munkaadóm engedélyével, illetve a szabadságom alatt, a múzeumi szakdolgozókkal együtt, rendszeresen részt vettem a múzeumban heti rendszerességgel megtartott megbeszéléseken. Bár az elődöm vezetése alatt is kidolgoztak egy tervezetet, az azonban módosításra-korszerűsítésre szorult, s mindenképpen szerettem volna kiegészíteni a saját vízióimmal. Nos, az általunk átdolgozott változatot mindjárt a hivatalos kinevezésem napján bemutattuk a megyei osztályvezetőnknek, aki éreztette velünk azt, hogy ez a tervezet még mindig nem teljesen felel meg az ő elképzeléseinek. Hangsúlyozta: azt még modernebbé, ütősebbé kell tennünk. Azt ajánlotta, hogy a további módosítások előtt nézzünk meg több olyan ultramodern állandó kiállítást (Aranyosmaróton, Budapesten, Tatabányán…), amelyek egy-egy konkrét történet köré épülnek fel. Miközben azokon a látogató szemlélődik, a különféle fény- és hangeffektusok segítségével, könnyedén befogadja és megérti a kiállítás rendezői által közvetített mondanivalót. Arra is törekednünk kell, hogy azt tárlatvezető nélkül, akár hosszabb ideig is megtehesse, miközben a biztonságot a kamerarendszer szavatolja. Ha pedig valaki jobban el akar mélyülni az adott témában, akkor tárlatvezetőt fizetett szolgáltatásként igényelhet. 

Milyen alappillérekre épülne az önök által elképzelt állandó kiállítás?

Az eddigi elképzelésünk az volt, hogy a két fő csapásvonalunk a néprajz és a régészet lenne, amelyekre három helyiséget szánnánk. Ugyanis jelenleg az egész Nyitra megyére kiterjedő néprajzi kutatásokat végzünk, valamint a múzeumunk jogosult arra, hogy egész Szlovákia területén ásatásokat végezzen, s a hazai múzeumok közül a DMM-nek van az egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye. Továbbá azt is szem előtt tartjuk, hogy Komárom egyik legjelesebb szülötte Jókai Mór, akinek a szobra a Kultúrpalota múzeumkertjét díszíti. Ezért a Zichy-palotabeli részlegünkön található Jókai-emlékkiállítást felújított formában át szeretnénk költöztetni a főépületünkbe. Ugyancsak nagyon fontosnak tartjuk az egykor Komáromban tevékenykedett Harmos Károly festőművész és bencés gimnáziumi tanár, a helyi művészképzés és művészeti élet jeles szervezője életének és munkásságának a bemutatását. A Kultúrpalota korábbi felújítása után létesült, 40 ezer kötetes Kultsár István Történelmi Könyvtárunkban pedig kialakítanánk egy szabadon látogatható látványkönyvtári részt.

Nagy tempóban zajlik a főépület felújítása (fotó: J.I., dunataj.sk)

Végül szóljon a szép tervek anyagi vonzatáról és a megszabott határidőkről is!

A megye eredetileg már februárban ki akarta írni az állandó kiállítás belsőépítészeti tervdokumentációjának elkészítésére vonatkozó közbeszerzést, de ez a további átdolgozások miatt kissé csúszik. Egy megyei projektrendszer keretében elegendő mennyiségű anyagi forrást különítettek el, úgy az új állandó kiállításunk belsőépítészeti design tervdokumentációjának elkészítésére, mint a kivitelezésre. E jelentős összeget akkor kapjuk meg, ha belátható időn belül sikerül meghatározni magát a kiállítási történetet, elkészíteni a kiállítási forgatókönyvet, illetve megfogalmazni a pályázati kiírást a közbeszerzéshez. Remélhetőleg ez évben befejeződnek a főépület felújítási munkálatai is, mert 2025. február 18-án méltó módon szeretnénk megünnepelni Jókai Mór születésének 200. évfordulóját. Azt most még nem jelenthetem ki, hogy a felújított Jókai-emlékkiállítás, amellyel kapcsolatban körvonalazódtak az elképzeléseink, a tervezett állandó kiállításunk részeként a bicentenáriumig biztosan elkészül. Ha ez esetleg nem sikerül, akkor kimondottan csak az évfordulóra készítünk egy méltó időszaki Jókai-kiállítást. Az évforduló kapcsán előzetesen tárgyaltunk már a Jókai Színházzal is arról, hogy ehhez a társulat által bemutatott Jókai-művek díszleteiből is kapnánk párat, valamint felolvasó esteket, a diákoknak vetélkedőket és további műsorokat is tartunk majd a Jókai-emlékévben. Úgy tudom, hogy mindezeket más programokkal együtt Komárom város fogja koordinálni. Az biztos, hogy teljes gőzzel fókuszálunk a Jókai-bicentenáriumra, de az ahhoz kapcsolódó időpontok és helyszínek pontosítására csak később kerül sor.  

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleJónak lenni jó, jótékonysági est Nagydobronyért
Next articleTehetséges programozók a Selye János Gimnáziumban