HAZA HÍR-MIX Ötnapos lesz az idén visszatérő MartFeszt

Ötnapos lesz az idén visszatérő MartFeszt

970
hirdetés

„Három év után, három hét múlva visszatér a Martosi Szabadegyetem” – jelentette be Gubík László főszervező a július 4-8-re tervezett MartFeszt kapcsán a komáromi Zichy-pontban június 12-én megtartott sajtótájékoztatón, ahol annak műsorait is részletezték. A zenei, kulturális és szórakoztató részt idén a Forrás Rádió, a Blue Hill Events Kft., a Magyarock Dalszínház és a United Naszvad pt. szolgáltatják.

Végül egy búcsúfotó…

Gubík László hangsúlyozta: a hármas számnak a magyarság körében pozitív üzenete van, például három a magyar igazság stb. Elmondta: az eltelt időszakban számos előrelépés történt Martoson. Például felépült a Martosi Rendezvényliget, aktívan működik az Esterházy Akadémia, megalakult az értékfeltáró Martosi Népfőiskola… Rájöttek: nem biztos, hogy ott gigarendezvényeket kell tartaniuk, ezért az utóbbi időben inkább a továbbképzések, szakmai kollégiumok, táborok szervezésére fókuszáltak. Az általuk tartott koncertek résztvevői azonban közölték az igényüket, hogy valamilyen formában mégis hozzák vissza a közkedvelt MartFesztet.

A házigazda a korábban érkező vendégekkel

A főszervező bemutatta a sajtótájékoztatóra meghívott vendégeket, akik a következő személyek voltak: a zenei kínálatról szólni kívánó Jakab-Pál Helga, a magyarországi Forrás Rádió ügyvezető igazgatója és a Turul Media Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Jakab Jácint, a rendezvényszervezéssel foglalkozó Blue Hill Events ügyvezetője és a a Forrás Rádió rendezvényekért felelős igazgatója, továbbá Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház ügyvezető igazgatója és Vadkerti Imre énekes – színész, a Benned él a magyarság című program kiemelt szereplője. Később Szabó László producer és Szabó Ákos, a Martosi Szabadegyetem első két napjának zenei kínálatát összefoglaló KultFeszt főszervezője is megérkezett és tájékoztatást nyújtott.

Jakab-Pál Helga kiemelte: megtiszteltetésnek tartják, hogy közreműködhetnek e rendezvény fesztiválos jellegének kialakításában, hiszen a műsoraikkal és az eseményeikkel egyre több felvidéki hallgatót is meg akarnak szólítani. Mint mondta: a MartFeszthez a csütörtökön kezdődő ForrásFeszt keretében többféle szórakoztató műsorral csatlakoznak, s a helyszínen majd a szerkesztőségük tagjaival beszélgetni, fotózkodni is lehet.

Fontos a hatékony reklám…

Jakab Jácint hozzátette: a Radio Café extra műsorsávján kívül olyan élsportolók jelenlétét is biztosítják, mint Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, Szőnyi Ferenc ironman, ultrafotó, összetett ultratriatlon világbajnok, Szász-Kovács Emese olimpiai, illetve világbajnoki ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó, Shane Tusup amerikai úszóedző és Esztergályos Patrik, ifjúsági olimpiai bajnok magyar párbajtőröző, az Exatlon Hungary férfi bajnoka. Továbbá a lemezlovasaik minden nap gondoskodnak majd a fesztiválozók szórakoztatásáról, valamint magyarországi (pl.: Kowalsky meg a Vega, a Korda házaspár, Zoltán Erika) és felvidéki zenekarokat, énekeseket (Rómeó Vérzik, Carpedante, For You Acapella, Zsapka-Emmer duó, Mona Lisa Smile) is meghívtak Martosra.

Vizeli Csaba arról beszélt, hogy az idén 21 éves Magyarock Dalszínház zenés produkcióival sajátos történelmi időutazást nyújt, miközben a fiatalok körében is népszerűsíti a nívós olvasmányokat és a darabok főszereplőit, vagyis a magyar hőseinket. Elárulta: két színházi előadásuk koncertváltozatán kívül a Lehár Ferencről szóló dokumentumfilm levetítésével is kedveskednek a nézőknek, akik majd a címszereplő Derzsi Györggyel és Koltay Gábor filmrendezővel is elbeszélgethetnek.

Szabó László, Vizeli Csaba és Vadkerti Imre

Azt már az időközben megérkező Szabó Ákostól és Lászlótól tudtuk meg, hogy a július 4-5-re tervezett ingyenes KultFeszt keretében a Puskás, a musical, valamint A Kőszívű – A Baradlay-legenda című, egyenként mintegy 3 órás előadásuk 50-50 percbe sűrített változatát, vagyis mindkét sikerdarab 8-8 legszebb dalát is élvezheti a nagyérdemű. Közben pedig ő Szente Vajk Jászai Mari-díjas színművész-rendezővel együtt a produkciók szűletéséről, hátteréről kulisszatitkokat is elárul. „Bizakodunk abban, hogy ideát is sikert arat e két történet, ami majd közös folytatásra sarkallhat minket…” – jelentették ki. Hozzátéve: a jelen levő és a koncertverziók befogadására biztató Vadkerti Imrével már nagyon sok közös előadásukban dolgoztak együtt….

Gubík László hangsúlyozta: a MartFesztet áthatja a nemzeti összetartozás érzése és a „két Komárom – egy város” gondolat.

Emlékeztetett: egykor Duray Miklós választotta e szabadegyetem helyszínéül Martost, s július 4-én a tiszteletére Duray Miklós – emléknapot tartanak, amely során felavatják a domborművével ellátott emléktáblát a közéleti előadásoknak helyet adó, a naptól kezdve immár Duray-pavilonban.

Gubík László meghívott vendégeivel

Július 5-én 16 órától megtartják a hagyományos házelnöki fórumot, a jelen levő Kövér László házelnök ugyanis kezdettől fogva e műsorfüzér fővédnöke. Aznap a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) ernyőszervezet szülői akadémiával egybekötött MartFamily családi fesztivált is rendez, a Via Nova Ifjúsági Csoport pedig 16 focicsapat részvételével megtartja a szokásos Felvidéki Labdarúgó Bajnokságot, amely a legnagyobb kispályás labdarúgó bajnokság Szlovákiában.

Július 6-án az Esterházy Akadémia azon hajdani hallgatói, akik már különféle szervezetekben (Nemzeti Ifjúsági Tanács, Magyar Ifjúsági Konferencia, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata, Via Nova) tevékenykednek, többek között Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár fórumával színesített, Ifjúsági Napot rendeznek. Annak során a médiacsaládunk munkatársa, Lacza Gergely (Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete) a nemrég elhunyt Török Ádám zenész legendára emlékezik egy összeállítással.

Július 7-én kerül sor a Ma7 közéleti piknikére, amelyen – az őszi parlamenti választások közeledtével – az újságírók több hazai magyar politikusunkkal együtt fontos közéleti témákat boncolgatnak. Végül aznap valósul meg a Népfőiskolai Hálózat Olimpiai Napjára is. A szombati „laza, levezető” zárónapon pedig a Forrás Rádió sportnapja várható. Shane Tusup amerikai úszóedző; Erdei Zsolt, profi világbajnok ökölvívó; Szőnyi Ferenc, a világ egyik legjobb ultrafutója; Esztergályos Patrik, ifjúsági olimpiai bajnok magyar párbajtőröző, az Exatlon Hungary férfi bajnoka; Szász Emese, olimpiai bajnok párbajtőrvívó. A közéleti programok további támogatója a Mathias Corvinus Collegium.
Szabó László és Vizeli Csaba

A július 4-5-re tervezett KultFeszt kapcsán hangsúlyozta: az a MOL – Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően minden résztvevő számára teljesen ingyenes lesz. Ráadásul, a második napon a Magyarock Dalszínház A halász és a felesége című mesemusicallel is kedveskedik a családok aprajának és nagyjának. Jó tudni, hogy a további három napra tervezett közéleti programok is díjmentesen élvezhetők, e napokon csak a további délutáni és esti programokért kell fizetni. Az idei bérlet elővételben június 15-ig 27 euró, napijegy elővételben 12 euró, a helyszínen pedig 18 euró.

Utolsó „rendezvényként e rendezvényben” két tábort is tartanak. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával 30 ifi gyarapíthatja majd az ismereteit a másodízben megtartandó Esterházy Közéleti Táborban, az angol nyelvű, Youth Catalyst elnevezésű nemzetközi szemináriumon pedig az Erasmus+ keretében konzervatív érzelmű, vagyis a fősodortól eltérő véleményt megfogalmazó szerb, román, cseh, lengyel, ukrán és szlovák fiatalokat – ifjúsági szervezetek vagy polgári társulások 18-35 éves aktív tagjait táboroztatják három napig. Mindkét táborba még lehet jelentkezni! Végül megtudtuk: bár a sátorok tömkelegével teli MartFeszt már a múltté, de az öreg Nyitra folyó partján lehetőség nyílik pár sátor felállítására…

Íme, a teljes zenei program:

Július 4. (kedd)

Nagy Csomor András és zenekara

KultFeszt: Musicalkoncert a Puskás, a musical és a Köszívű, a Baradlay-legenda slágereivel, amelyeket előadnak Gubík Petra, Veréb Tamás, Ember Márk, Gundel Takács Gábor, Solt Péter, Jenes Kitti, Szabó P. Szilveszter, valamint Mercz Fruzsina.

Július 5. (szerda)

Carpedante

KultFeszt: Magyarock Dalszínház: Benned él a magyarság zenés történelmi időutazás Varga Miklós, Derzsi György, Vadkerti Imre, Egyházi Géza, Kuczmann Ágnes, Csengeri Attila, Makrai Pál, Török-Ujhelyi Tamás, P. Petőcz András előadásában.

Július 6. (csütörtök)

DJ Yellow

Rómeó Vérzik

Kowalsky meg a Vega

Lotfi Begi

Erős vs Spigiboy

Július 7. (péntek)

DJ Bóli

ForYou

TNT

Mona Lisa Smile

Július 8. szombat (szombat)

ZimmerR

Zoltán Erika

Korda György és Balázs Klári

Zsapka-Emmer duó

Spy The Ghost.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleA nagy koronarablás: díjgyanús, ízig-vérig komáromi történet az Öregvárban
Next articleA véradók világnapja alkalmából Komáromban ismét véradást szerveztek