HAZA RÉGIÓ A véradók világnapja alkalmából Komáromban ismét véradást szerveztek 

A véradók világnapja alkalmából Komáromban ismét véradást szerveztek 

564
hirdetés

Az AGEL-csoport Komáromi Kórházában június 14-én a véradók világnapjáról nem is emlékezhettek volna meg méltóbb módon, mint véradás szervezésével. A felhívásra 25 önkéntes véradó jelent meg, köztük olyanok is, akik most adtak először életeket mentő vért. De érkeztek házaspárok is, s az egész akció kellemes légkörben, jó hangulatban zajlott.


A mások megsegítésére adományozott vér és a vérplazma elengedhetetlenül szükséges sokak eredményes gyógyításához, köztük a daganatos betegségben szenvedő, a bonyolult műtétekre szoruló, vagy a balesetet szenvedett betegek felépüléséhez. Az önkéntes véradók számára a legnagyobb ajándékot az a felemelő érzés jelenti, hogy egy súlyos élethelyzetben lehetnek embertársaik segítségére.

Minden véradó, aki ezen a napon eljött a kórházba, ajándékot is kapott, melyet kellemesen meglepve fogadtak, hiszen mindezt önzetlenül teszik, nem várnak cserébe semmit.

Június 14-én nemcsak Karl Landsteiner osztrák-magyar tudósra, az ABO vércsoportok felfedezőjére emlékezünk, aki 1868-ban ezen a napon született, s akinek tudományos felfedezése lehetővé tette a biztonságos vérátömlesztést, amiért 1930-ban Nobel-díjat is kapott, hanem a véradók világnapjára is. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás jelentőségére, az önkéntes véradók önzetlenségére, hogy köszönetet mondjunk nekik humánus cselekedetükért. Egyben arra szeretnénk ösztönözni az ifjú generáció tagjait, hogy csatlakozzanak ők is a véradók önzetlen táborához, s ajándékozzanak rendszeresen vért, tudatosítva, hogy ez a részükről mindössze néhány percet igénybe vevő cselekedet mások számára az életet, az egészség visszanyerését jelenti.  Köszönjük a komáromi és környékbeli véradóknak, akik segítenek nekünk az életmentésben“ – mondta a Komáromi Kórház hematológiai és transzfúziós osztályának főorvosa,  MUDr. Radi Enikő. 

Vért minden egészséges, 18. életévét betöltött személy adhat, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, a nők négyhavonta, a férfiak pedig háromhavonta.

AGEL, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleÖtnapos lesz az idén visszatérő MartFeszt
Next articleMásodízben volt Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál Komáromban