HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Nőtt a szlovákiai barlangok látogatottsága tavaly

Nőtt a szlovákiai barlangok látogatottsága tavaly

947
hirdetés

Emelkedett a tavalyi évben a szlovákiai barlangok látogatottsága, ám még így sem érte el tíz évvel ezelőtti maximumát – derült ki a Szlovák Barlangfelügyelet (SSJ) aktuális statisztikáiból.

    Szlovákiában a közös európai fizetőeszköz 2009-ben történt bevezetése óta szinte folyamatosan csökkent az idegenforgalmi szempontból a síturizmus mellett az egyik legjelentősebb vonzerőnek számító barlangok iránti érdeklődés. A trend a Szlovák Barlangfelügyelet aktuális statisztikái szerint 2013-ban megfordult, ám a látogatók száma még így is csaknem harmadával alacsonyabb szinten maradt mint tíz évvel korábban.
    Az ország jelenleg látogatható 12 barlangjában tavaly mintegy 484 ezer látogató fordult meg, ez több mint tízezerrel volt több, mint egy évvel korábban, de jelentősen kevesebb a 2004-es 650 ezres látogatottságnál.
    A szlovákiai barlangokat – az elmúlt néhány évhez hasonlóan – tavaly is többségében hazai turisták keresték fel, arányuk megközelítőleg 60 százalék volt. Az üzemeltetők szerint ugyanakkor pozitívan értékelhető az a tény, hogy több év után tavaly először emelkedett a külföldi látogatók száma is, csaknem kilencezer fővel.
    Ugyanakkor 2013-ban a látogatottság csak 5 barlang esetében emelkedett, a többiben csökkent vagy stagnált. A legtöbb látogatója a legközkedveltebb szlovákiai barlangnak számító Déményfalvi Szabadság-barlangnak volt, erre a látványosságra több mint százezren voltak kíváncsiak tavaly. A legkevesebben a gombaszögi barlangba vásároltak belépőt, ott 2013-ban mintegy hétezren fordultak meg.
    Szlovákiában 44 – az ország legjelentősebb természeti örökségét képező – barlangot tartanak nyilván. Ezek közül a nagyközönség számára 12 látogatható. A barlangok többsége egész éven át nyitva tart, ám hármat – a Déményfalvi jégbarlangot, a Dobsinai jégbarlangot és a Harmaneci barlangot – csak a turistaszezon kezdetekor, május közepén nyitnak meg. Az egyes barlangok nyitva tartásáról és jegyárairól a Szlovák Barlangfelügyelet – www.ssj.sk címen elérhető – honlapján juthatnak információkhoz több nyelven, köztük magyarul is az érdeklődők.
MTI

hirdetés
Previous articleAz MKP-val véleményezteti a választási értesítők magyar szövegét a szlovák szaktárca
Next articleSzűkíti a banki díjak körét a szlovák kormány