HAZA GAZDASÁG Szűkíti a banki díjak körét a szlovák kormány

Szűkíti a banki díjak körét a szlovák kormány

1086
hirdetés

Szűkíti a banki díjak körét és díjmentessé teszi a bankváltást a szlovák kormány törvénytervezete, amelyet pénteken bocsátottak tárcaközi egyeztetésre – közölte a szlovák pénzügyminisztérium sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

A pénzügyi szolgáltatásokról szóló jogszabály módosítása eltörli azt a díjat is, amelyet eddig a folyószámlák megszüntetése esetén róttak ki a bankok.
A módosítástól a banki ügyfelek nagyobb tájékozottságát és a banki díjak átláthatóbbá tételét reméli a minisztérium.
A tervezet kapcsolódik a tavaly jóváhagyott és idén júliusban hatályba lépő intézkedéshez, amely a különböző hitelszámlák után fizetendő díjakat szüntette meg.
A folyószámla megszüntetéséért felszámolt banki díj tiltása, a bankváltás ingyenessé tétele a gyakorlatban azt jelenti: ha az ügyfél az addigi bankjában vezetett számláját meg akarja szüntetni és egy másik pénzintézetben kíván hasonlót nyitni, akkor sem a számla megszüntetésért, sem az új számla megnyitásáért nem számíthatnak fel díjat a bankok.
A jogszabály megszünteti azokat a szankciókat is, amelyeket eddig a bankok a pénzügyi szolgáltatások nyújtásáról szóló keretszerződések alapján róhattak ki ügyfeleikre, ha azok az egy éves felmondási határidő letelte előtt kívántak elállni egy szolgáltatás további igénybevételétől.
A jogszabály tervezetében újítás az is, hogy a bankoknak a számlakivonaton kívül, külön is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket arról, hogy egy adott időszakban – havonta vagy évente – mennyi díjat terheltek rájuk.

MTI

hirdetés
Previous articleNőtt a szlovákiai barlangok látogatottsága tavaly
Next articleKolozsnémán szobrot állítanak Antall Józsefnek