HAZA GAZDASÁG Nőtt a pozsonyi repülőtér forgalma az első fél évben

Nőtt a pozsonyi repülőtér forgalma az első fél évben

1968
hirdetés

640px-Dep_terminal_BTS

Nőtt a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik (BTS) repülőtér utasforgalma és  teherforgalma is az idei első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest – ismerteti a légikikötő sajtóosztálya az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében.

    A pozsonyi repülőtér utasforgalma 2016 első hat hónapjában csaknem 718 ezer volt, 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor a fejlődés üteme az első negyedévinél alacsonyabb lett. Akkor a növekedés mértéke 38 százalékos volt éves összehasonlításban.
    Az idei első fél évben a BTS által bonyolított teherforgalom is nőtt, éves szinten 10 százalékkal 10 915 tonnára emelkedett. A növekedés üteme azonban ebben a szegmensben is lassult az első negyedévben kimutatott 18 százalékoshoz képest.
    A vizsgált időszakban a légikikötőben lebonyolított repülőgép-landolások és -felszállások száma megközelítette a 12 ezret, ami 9 százalékos növekedés éves szinten.
    Ivan Trhlík a pozsonyi repülőtér vezérigazgatója azt mondta: ez a fejlődés a légikikötő történetében és a régió repülőtereinek forgalombővüléséhez hasonlítva is az egyik legjelentősebb.
    „A szabadságszezont befolyásoló geopolitikai helyzet ellenére feltételezzük, hogy 2016-ban az utasforgalom elérheti az 1,8 millió főt” – jegyezte meg a vezérigazgató. Az első negyedéves adatok nyilvánosságra hozatalakor a BTS vezetője még kétmillió utasban reménykedett 2016-ra.
    A pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér Szlovákia legnagyobb, európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító nemzetközi légikikötője. A BTS 2012-ben átadott új terminálja évi 5 millió utas ellátására képes. A közel 540 alkalmazottnak munkát adó repülőtér utasforgalom 2008-ban volt a legmagasabb, elérte 2,2 millió főt. Ezt követően forgalma folyamatosan csökkent, a folyamat csak tavaly fordult meg.
    A pozsonyi repülőtérről jelenleg 5 légitársaság – a Ryanair, a Pobeda, a Ceské aerolinie, a flydubai és a Wizz Air indít egész éves menetrend szerinti járatokat. A pozsonyi repülőtérről utazók leggyakoribb úti célja London, Dublin, Berlin, Moszkva és Milánó.

MTI

foto: Roman Toldy , wikipedia

hirdetés