HAZA AUTÓVILÁG Nissan X-Trail 2.0 dCi 177 4×4-i Tekna: Folytatódhat a sikerszéria!

Nissan X-Trail 2.0 dCi 177 4×4-i Tekna: Folytatódhat a sikerszéria!

1331
hirdetés

A világ egyik legnépszerűbb kompakt szabadidő-autója jelenleg a 3 és feledik generációnál tart. Ez a fura szám úgy jön össze, hogy a 2013-ban bemutatott 3. nemzedék 4 év után immár a második frissítésen esett át, és a kettő együtt okvetlen felért egy fél generációváltással… Mi természetesen a legutolsó verziót teszteltük, a legerősebb motor/kézi váltó/leggazdagabb szereltség kombinációban. Ja, és ötszemélyes karosszériával, merthogy hétülésessel is kapható.

Alaktan

Mivel a soros frissítés nagyjából a kisebb Qashqai rácfelvarrásával egyszerre történt, sok a hasonlóság a két autó között. Például az eddiginél jóval hangsúlyosabb, márkaegyesítő maszk, rajta a hatalmas emblémával, és a Nissannál „V-motion”-nak nevezett hűtőráccsal. Pengésebbé váltak a lökhárítók is, nyúlánkabbá és sportosabbá a ködlámpák, dinamikusabb képet nyújt a fényszórók új belső struktúrája.  Persze itt nem a látvány az elsődleges, hanem az, hogy a lámpák teljes egészében LED-esek, és adaptív kivitelüknek köszönhetően a kormányállásnak és a sebességnek megfelelően világítanak be a kanyarokba. Oldalnézetben új a krómozott küszöbléc, a képen látható 19 hüvelykes alufelnik is a frissítés hozadékai. Hátul szintén krómozott díszlécet kapott a műanyag védőborítás, a változatlan formájú lámpák belsejét pedig itt is LED-konstrukcióra cserélték.

Belvilág

Elsőként az új, alul csapott volán tűnik szembe, amely nemcsak szebb, hanem a beszállást is megkönnyíti. Mögötte – az „órák” között” – egy kijelző szolgál sok hasznos információval, lásd a megfelelő ábrákat. A 7 hüvelykes központi érintőképernyő áttekinthető és gyorsan reagál, de az infotainment rendszer használatát nagyban megkönnyítik a köréje telepített, közvetlen kapcsolású nyomógombok is. Az e szinten standard körkörös kamerarendszer képe viszont továbbra is igen gyenge felbontásban jelenik meg; ennek kiküszöbölése igazán beleférhetett volna még a frissítésbe.

Kárpótlásként egyéb korszerű  vezetéstámogató rendszerek –  sávelhagyás-figyelmeztető,  táblafelismerő rendszer, vészfékező funkciót, elülső/hátsó parkolószenzorok, intelligens parkolóasszisztens, fáradtság-felismerő, holttérfigyelő, dombsegéd, hátulról keresztirányban érkező járművek észlelése, kétfunkciós tempomat – garmadája áll rendelkezése, amelyek közül jó néhány már alacsonyabb szinten is alaptartozék. A kétzónás légkondi és a navigáció szintén. Ezen a téren le a kalappal, tényleg. A csúcsszereltség többletei: attraktív bőr ülőgarnitúra, elülső-hátsó ülésfűtés, fűthető volán, gyönyörű hangzású, 8 hangszórós, digitális vevőt is tartalmazó BOSE hifi, elektromos panorámatető és elektromosan állítható elülső ülések. Ami pedig az egyebeket illeti: rengeteg a kisebb pakolóhely az és egyéb okos rakodóboksz, a szebb varratú bőrkárpitok prémiumosabbá tették az utasteret, a csomagtartó pedig 15 litert hízva – immár 565 literes. A tologatható hátsó üléssornak köszönhetően alapmérete is variálható, ajtaja most már nemcsak elektromosan, hanem láblendítésre is nyílik, bővítésekor pedig – sík padlóval – közel 2 köbméternyi rakodókapacitás áll rendelkezésre.

Országúton, terepen

A tesztautó kétliteres dízele pont az az erőforrás, amelyet sokáig hiányoltunk a motorpalettáról. Például azért, mert az ilyen méretosztálybeli „szabadidősöknél” olykor már szükség lehet egy tisztességesebb vontatókapacitásra is. Most már van, egészen 2 tonnáig. A motor ráadásul kézi és folyamatos áttételű automata váltóval is kombinálható, az utóbbi verziók neve X-Tronic. Mi a kézi váltós kivitelt kaptuk, a hozzá automatikusan járó All Mode összkerékhajtással. Ennek tárcsája a középkonzolon található, fronthajtás/automata összkerékhajtás/állandó 50:50%-os összkerékhajtás pozíciókkal. Ezzel a bevált technikával, plusz a Subaru Foresterrel közösen kategóriaelső 21 cm-es hasmagassággal az autó közepes nehézségű terepen is egész jól elboldogul. Az akadályokra való ráhajtásra, illetve az azokról történő legurulásra azonban a nagy túlnyúlások (ergó kis terepszögek) miatt fokozottan ügyelnünk kell. Standard utakon pedig a jó kompromisszumú rugózás, az intelligens aktív nyomtartás és a szabályozott karosszéria-dőlés teszi kifejezetten személyautós érzetűvé az utazást.  A fogyasztásról pedig csak annyit, hogy abszolút kompatibilis azzal, amilyennek ezt az autót megépítették, és amit tud. Nem is beszélve arról, hogy a „mi” 6,7 literünkbe még egy lájtosabb terepezés is belefért…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1995 cm3
Teljesítmény: 130 kW (177 LE)@3750
Nyomaték:   380 Nm@2000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 204 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,4 s           
Gyári átlagfogyasztás: 5,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,7 /100 km
CO2-kibocsátás: 149 g/km
H/Sz/M: 4690x1830x1740 mm
Hasmagasság: 210 mm
Elülső/hátsó túlnyúlás: 935/1140 mm
Utánfutó: max. 2000 kg
Csomagtér:  565–1996 l
Üzemanyagtartály: 60 l
A modellcsalád induló ára: 20 700 €*
A tesztelt típus induló ára: 37 400 €*
 
*2017. XII. 31-éig érvényes akciós árak

hirdetés
Previous articleNissan Qashqai 1.6 DIG-T Tekna+: Effektív megújulás!
Next articleA jövő politikusai Brüsszelben avagy Selyés gimnazisták jutalomkirándulása