HAZA BELFÖLD Nem szavazott bizalmat az Ódor-kormánynak a parlament

Nem szavazott bizalmat az Ódor-kormánynak a parlament

460
hirdetés

Nem szavazott bizalmat a parlament Ódor Lajos kormányának. A parlamenti képviselők csütörtökön elutasították a kormány programnyilatkozatát. A 136 jelen lévő képviselő közül 34 szavazott mellette, 43 ellene, 54-en tartózkodtak, öten pedig nem szavaztak.

Fotó: J.I., dunataj.sk

A kormányt csupán az SaS képviselői, az Eduard Heger és Tomáš Valášek körül tömörülő frakció nálküli képviselők támogatták. A Sme rodina, az OĽANO és a Peter Pellegrini körüli tömörülő frakció nélküli képviselők tartózkodtak. Nemmel csak a Smer-SD képviselői és több független képviselő szavazott.
A kormányprogram vitája során Ódor a képviselők bizalmát kérte, és ismertette a program fő prioritásait. Kijelentette, hogy kabinetjének célja a nyugalom megteremtése, valamint kulturált mederbe terelni a politikai vitát, biztosítani az állam rendezett működését, előkészíteni és végrehajtani az inflációval küzdő lakosságot segítő intézkedéseket, rendezni az államháztartást – mondta.
Több képviselő azzal a kritikával illette a kormányprogramot, hogy kevés konkrétumot tartalmaz. A Smer-SD az ország jelenlegi helyzetének értékelését is hiányolta. Az SaS, illetve az Eduard Heger körül tömörülő képviselők viszont előre bejelentették, hogy támogatni fogják a kormányt. A Sme rodina úgy tervezte, tartózkodni fog a szavazáskor.
A kormányprogramról szóló vita két napig tartott, több képviselő is felszólalt, a miniszterelnök és néhány miniszter is többször hozzászólt a témához. A törvényhozók tényszerű megjegyzéseket is tettek.
A kormány kedden (június 13.) terjesztette a parlament elé a programnyilatkozatát. A szakértői kabinet Eduard Heger kormányát váltotta, miután az tavaly decemberben megbukott, és Zuzana Čaputová köztársasági elnök ideiglenes megbízása alapján kormányzott tovább. Az elnök májusban visszavonta a mandátumot, és kinevezte Ódor kormányát.

TASR

hirdetés
Previous articleFico: Az államfő a felelős azért, hogy káosz van az országban
Next articleA nagy koronarablás: díjgyanús, ízig-vérig komáromi történet az Öregvárban