HAZA RÉGIÓ Navracsics: tragédia és kudarc volt a felvidéki magyarok kitelepítése

Navracsics: tragédia és kudarc volt a felvidéki magyarok kitelepítése

995
hirdetés

Navracsics TiborAz egyes emberek tragédiájának és Közép – Európa kudarcának nevezte Navracsics Tibor a felvidéki magyarok kitelepítését a deportálásokra emlékező rendezvényen pénteken a komáromi Monostori erőd falán lévő emléktábla előtt.

„Nyolcvanezernél több embernek kellett megélni egy új tragédiát két évvel a második világháború befejezése után. (…) Magyarország nem tudta nemzetközi fórumok előtt kiharcolni azt a védelmet a magyar állampolgárok számára, hogy szülőföldjükön maradhassanak” – mondta a miniszterelnök-helyettes a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emléknapján.
A politikus rámutatott, a kitelepítések a soknemzetiségű Közép-Európa kudarcát is jelentették. A folyamat az első világháborúval kezdődött, ebből következett a nemzetiségi viszályok sorozata, amely csaknem száz éve lehetetlené teszi az összefogást annak érdekében, hogy „egymást tisztelve, boldogabb és gyarapodó Közép-Európát építsünk fel” – fogalmazott Navracsics Tibor.
A miniszterelnök-helyettes kijelentette: megbékélésre van szükség, amely az egymás iránti tisztelet alapján a múlt bűneinek feltárásával, az azzal való szembenézéssel történhet meg.
Beszéde után Navracsics Tibor újságírói kérdésre elmondta, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban elkészült egy koncepció, amely a Felvidékről kitelepítettek kárpótlásának lehetőségét tárgyalja. A tervezetet jelenleg a Külügyminisztériumban vizsgálják abból a szempontból, hogy mennyire illeszthető a nemzetközi szerződésekhez, ezután kerülhet a parlament elé.
Az Országgyűlés Molnár Attilának, Komárom polgármesterének (Fidesz-KDNP) javaslatára 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz. A határozatban rögzítették: az Országgyűlés szükségesnek tartja a méltó megemlékezést a benesi dekrétumok miatt a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarságról.
Komárom az elmúlt évtizedben a kitelepítések emlékvárosának szerepét töltötte be. Az itt működő Kecskés László Társaság évekkel ezelőtt felvállalta a felvidéki kitelepítettek ügyét, több könyvet és kiadványt is megjelentettek a témával kapcsolatban.
A városban délelőtt ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak, majd családi visszaemlékezésekből hangzottak el részletek.

MTI

hirdetés
Previous articleMeghaladta a válság előtti szintet a szlovák gazdaság teljesítménye
Next articleA második világháborút követő kitelepítésekre emlékeztek a Felvidéken