HAZA BELFÖLD A második világháborút követő kitelepítésekre emlékeztek a Felvidéken

A második világháborút követő kitelepítésekre emlékeztek a Felvidéken

889
hirdetés

Rendezvények egész sorával emlékeztek a második világháborút követő kitelepítésekre Szlovákia több településén a Felvidékről kitelepítettek első hivatalos emléknapján pénteken.

Révkomáromban a szlovákiai magyarok legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok a Kossuth téren tartott megemlékezést, amely egy történelmi előadással kezdődött, majd egy, a kitelepítések tragédiáját feldolgozó dokumentum-kiállítás megnyitójával folytatódott.
Pozsonyban, Magyarország pozsonyi nagykövetsége szervezésében az Ifjú Szívek Táncszínház épületében egy, a kitelepítéseket feldolgozó táncjáték bemutatójával, valamint a „Soha többé” nevet viselő kiállítással elevenítették fel a meghurcolt áldozatok emlékét.
Kalondán, a Palóc múzeumban Gróf Esterházy János emlékművének felavatásával hajtottak fejet a kitelepítettek emléke előtt. A rendezvényen Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökségi tagja arra emlékeztetett: a szlovák törvényhozás közvetlenül a rendszerváltás után parlamenti határozatban kért bocsánatot a második világháborús szlovák állam idején meghurcolt zsidóktól, a második világháború után kitelepített kárpáti németektől, de mindmáig nem kértek elnézést a magyaroktól. „Ha megbékélésről gondolkodunk, akkor ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni” – szögezte le.
A csallóközi Somorján tartott megemlékezésen mondott beszédében Berényi József, az MKP elnöke hangsúlyozta: az évforduló a közelmúlt történelmének fájdalmaival való szembenézésre ösztönöz. Kijelentette: nem lehet elfelejteni azt, hogy milyen fájdalmas és fondorlatos módszereket vett igénybe az akkori hatalom a felvidéki magyarok elűzéséhez és átformálásához. Rámutatott: a felvidéki magyarsággal szembeni eljárásokért eddig senki sem kért elnézést Szlovákiában. A megemlékezésen bemutatták a „Fehérlaposok” című, a tragédiát két család hányatott sorsán keresztül ábrázoló rockoperát.
A Felvidék több magyar lakta településén pénteken napközben tartottak megemlékezéseket, köztük Tornalján és Zsitvabesenyőn is, ahol ünnepi szentmisével kezdődött és kulturális műsorral egybekötött beszélgetéssel folytatódott a megemlékezés. A megemlékezések sora már a hét elején kezdetét vette.

MTI

hirdetés
Previous articleNavracsics: tragédia és kudarc volt a felvidéki magyarok kitelepítése
Next articleKomárom: Egy demokráciában nincs helye a kollektív bűnösségnek!