HAZA BELFÖLD MKP: a cseh példa alapján kellene módosítani a szlovák állampolgársági törvényt

MKP: a cseh példa alapján kellene módosítani a szlovák állampolgársági törvényt

848
hirdetés

A cseh példa alapján kellene módosítani a szlovák állampolgársági törvényt – vélekedett hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke.

A felvidéki magyar párt elnöke emlékeztetett, hogy Milos Zeman cseh államfő aláírta és ezzel véglegesítette a cseh állampolgársági törvénynek a jövő évtől hatályos módosítását. Az lehetővé teszi, hogy bármely személy cseh állampolgársága elvesztése nélkül vehesse fel egy másik ország állampolgárságát. Berényi József hasonló módosítást szeretne a szlovák állampolgársági törvényben is, arra hivatkozva, hogy a 2010-től hatályos szlovák jogszabálynak a cseh törvény szolgált mintául.
„Ha 2010-ben a szlovák törvényhozás a cseh modellt vette figyelembe, most ezt ugyanúgy megtehetné, és nagyon örülnénk, ha hasonlóképpen változna nálunk is a rendszer” – hangsúlyozta Berényi József, megjegyezve: egyértelmű előrelépésről van szó a régión belül, olyan előrelépésről, amit Szlovákiának is követnie kellene. Az MKP politikusa nem számít arra, hogy a cseh lépés a szlovák álláspont azonnali megváltozását okozná, ugyanakkor úgy véli, a szabályozást tekintve idővel „normális helyzet alakulhat ki.”
Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesület elnöke a pozsonyi sajtótájékoztatón az új cseh állampolgársági törvényt ismertetve elmondta: az szellemiségében és több lényeges pontban is különbözik a szlovák törvénytől. Rámutatott: ennek alapján a cseh állampolgárok már nem veszítik el cseh állampolgárságukat, amennyiben felveszik egy másik ország állampolgárságát, sőt amennyiben le akarnak mondani cseh állampolgárságukról, azt külön kérvényezniük kell, és a lemondást több egyéb feltételhez is köti a cseh törvény.
A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt – amely kimondja, hogy az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot – 2010 tavaszán, Robert Fico előző kormánya idején módosították, válaszul a magyar törvényhozás által jóváhagyott, egyszerűsített honosítási eljárásra. A módosított szlovák állampolgársági törvény 2010. július elsején lépett hatályba, az azóta eltelt három évben annak alapján közel ötszázan veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucat felvidéki magyar.
A szlovák állampolgársági törvényt legutóbb májusban Daniel Lipsic, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) színeiben parlamentbe jutott,  jelenleg független képviselő szerette volna módosítani, de javaslatát elutasították. Változtatási szándékát már Robert Fico jelenlegi kabinetje is jelezte tavaly tavasszal, nem sokkal megalakulása után.
A szlovák politikusok által eddig nyilvánosságra hozott módosítási javaslatoknak egy közös pontja van: egyik sem jelentene valós változást a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára. A törvénymódosító javaslatok ugyanis rendszerint olyan kitételt tartalmaznak, amely szerint csak azok a más állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárok nem veszítenék el szlovák állampolgárságukat, akik egy olyan ország állampolgárságát vennék fel, ahol állandó lakhellyel rendelkeznek.

MTI

hirdetés
Previous articleOrbán Viktor a magyar-szlovák csúcs előtt Berényi Józseffel tárgyalt
Next articleKomáromban újra dörögtek a történelmi fegyverek