HAZA KULTÚRA Minden vasárnap jó hangulatot biztosítanak a 8. Lehár Nyár komáromi Klapka téri...

Minden vasárnap jó hangulatot biztosítanak a 8. Lehár Nyár komáromi Klapka téri hangversenyei

1432

Augusztus 2-án igazi jó, nyári hangulat volt a komáromi Klapka téren, ahol minden vasárnap a Lehár Ferenc Polgári Társulás rendezésében zajlanak a különböző, sikeres hangversenyek. Mindig más a műfaj, de mindig kitűnő zene hangzik el a nagyszámú közönség előtt, akik nagy tapssal jutalmazzák az előadók fellépéseit. Mivel a város az idén emlékezik meg Lehár Ferenc születésének 150. évfordulójáról, ezért két nagy paravánt helyeztek el a tér egyik részében, amelyek szemléltetik Lehár sokrétű alkotó életét és operettjeinek felsorolását, bemutatásuk szerint.

A tablók elhelyezését Komárom városa kezdeményezte. Az egyik paravánon megragadta a figyelmemet Richard Tauber neve, aki Lehár dallamainak egyik legjobb osztrák előadója. Ő mondta: „Lehár nem operettet ír, hanem Lehárt.” És ez valóban így volt, mert Lehár új színt vitt az operett dallamvilágába. Ezen az esten is Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke üdvözölte a közönséget és a szereplőket. Először Borbély Károly szólóban adott egy hangulatos gitárkoncertet. Őt úgy ismeri a nyilvánosság, mint szekeresgazda-hagyományt ápoló utódot. Majd a Retro Boys következett. Ők régi komáromi zenészek, akik több év után álltak össze, és nagy sikerrel adták elő a hatvanas és hetvenes évek magyar és a világ slágereit. Persze ők is nagy sikert arattak a nagyszámú közönség előtt. Az est végén még megkérdeztem Klemen Teréziát, milyen hangversenyeket várhat még a komáromi közönség az idei, 8. Lehár Nyár alkalmából. – Augusztus 16-án nagy sikerre számíthat Emmer Péter Klapka téri koncertje. Sajnos augusztus 28-án anyagi okok miatt elmarad Lehár Ferenc: Luxemburg grófja nagyoperett előadása. Viszont kárpótlásul augusztus 30-án egy nagyszabású operettesttel zárul az idei Lehár Nyár, ahol ismert művészek lépnek majd fel, úgy mint Handó István, Bodolai Péter és Wischy Mariann. Itt még el kell mondanom, hogy az egyes hangversenyeket a KultMinor kisebbségi alap támogatja.
Szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként 19 órától a komáromi Klapka térre. Garantálják, hogy mindenki jól érzi majd magát.

Kép és szöveg:
Dr. Bende István

DUNATÁJ HETILAP 33/2020

Previous articleEgy SARS-COVID-19 fertőzésen túlesett beszámolója
Next articleAz államalapítóra emlékezünk