HAZA RÉGIÓ Mesterségünk címere

Mesterségünk címere

771
hirdetés

mainKomárom életét mindig is meghatározták a hagyományos mesterségek. Gondoljunk csak városunk neves helytörténészének, Kecskés Lászlónak a könyvére, aki írásában bemutatta a helyben élő és dolgozó csizmadiák, hajóácsok, szekeresgazdák, aranymosók, vízimolnárok, asztalosok, ötvösök, halászok dolgos hétköznapjait. Az ősi foglalkozások egy része kel újra életre az idei Mesterségek dicséretén.

Ezúttal új helyszínre, a Szabadság térre költöznek be három napra a népművészet mesterei, hogy tudásukkal elbűvöljék a látogatókat. A szeptember 19-e és 21-e között zajló eseményt Nyikus Anna, a Szőnyi Kulturális Egyesület vezetője valamint a Komáromi Kulturális, Sport és Szabadidő Kft. közösen szervezi. A péntek egyfajta nulladik napja lesz a rendezvénynek, amikor is tizennégy harmonika szólal meg egyszerre városunk központjában, őket a Coffee City akusztikus műsora követi, Hornok Magdolna festményeiből pedig kiállítás nyílik Mesterek és mesterségek címmel az Arany 17. Rendezvényközpontban.

– A hivatalos megnyitóra szombaton kerül sor, a mesterségek zászlajának felvonultatásával és folklórbemutatóval. Összesen tizenhat különböző, ősi mesterséggel ismerkedhetünk meg a Szabadság téren felállított faházakban. A népművészek nem csupán bemutatják tudásuk alapjait, de a szebbnél szebb portékákat meg is lehet majd vásárolni. A gyerekekről sem feledkeztünk meg, őket kézműves foglalkozásokkal kültéri népi játékokkal és óriásbábos előadással szeretnénk kicsalogatni a térre. Idén az eltűnő mesterségek nyomába ered Tokár Zsolt, az egri Tokár pincészet vezetője, aki a borászatról és a szőlőtermesztésről tart előadást – tudtuk meg Hamrák Zsófiától, a rendezvény tanácsnokától.

A mesteremberek ténykedését számos kísérő program színesíti, a teljesség igénye nélkül lesz mazsorett- és néptáncbemutató, koncert és igazi sramlizene is. A zárónap pedig összekapcsolódik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportjának Rendhagyó napjával, amikor is a fogyatékkal
élők és egészséges társaik kicsit közelebb kerülhetnek egymáshoz. A Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán paraolimpiát szerveznek, de láthatjuk a Roll Dance kerekesszékes táncegyüttes fellépését, a
Délibáb Színház Szabadesés című előadását, koncertet ad a Minggyá Zenekar, a Tolerancia Együttes, a Twinners, azaz a László testvérek, valamint a The Gents is.

– A Mesterségek dicsérete rendezvénysorozat fő célja, hogy bemutassuk a hagyományos foglalkozásokat, hogy azokat a ma élő generáció tagjai is megismerjék. A nyári hónapok alkalmával élettel telt meg a város központja, amit a helyiek nagyon élveztek, ezért szeretnénk egy tartalmas, szórakoztató és elgondolkodtató programot kínálni a komáromiaknak az ősz kezdetén is. Kiváló alkalomnak tartom ezt, hogy az ősi mesterségek mellett bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők mindennapjaiba is, hiszen ők szintén városunk életének szerves részét alkotják, a maguk módján pedig csodálatos dolgokra képesek – vélekedett Hamrák Zsófia.

A háromnapos ünnep megkoronázásaként szeptember 21-én, 18 órától a Ghymes ad koncertet a Szabadság téren. Az eseménysorozat valamennyi programja ingyenes!

A részletes program a csatolásban!

Kapcsolódó letölthető dokumentum

 

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleAz Alkotmánybíróság „nem tudja”
Next articleKomáromi választási dilemma: Marek – egy helyben topogás, Czíria – vissza a Bastrnák korszakba?