HAZA KÜLFÖLD Merkel büntetné az oroszokat, Fico vétózna

Merkel büntetné az oroszokat, Fico vétózna

894
hirdetés

Új uniós szankciókat fontolgatnak az ukrán válság miatt. A német kancellár szerint egy héten belül várhatók az újabb korlátozások. A szlovák miniszterelnök vétózna.

 

Ha az elkövetkező napokban nem javul a helyzet Ukrajnában, akkor újabb uniós szankciókat fognak elrendelni Oroszországgal szemben – közölte Angela Merkel német kancellár az éjszakába nyúló szombati brüsszeli EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

A kancellár a sajtótájékoztatót megnyitó nyilatkozatában, majd kérdésekre válaszolva többször is leszögezte, az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Hozzátette, ezzel az összes uniós tagország egyetért.

A maga részéről ebből az alaptételből azt a következtetést is levonta, hogy a fegyverszállítás – és annak eredményeként a kijevi kormányzat katonai megerősítése – sem mozdítja elő a rendezés ügyét.

Egy héten belül lehet döntés

Megjegyezte, hogy a fegyverszállítások kérdésében az egyes EU-tagországok már nem feltétlenül vallanak azonos nézetet. Az eltérő állásponton levő országok közül Merkel nem nevezett meg egyet sem, diplomaták azonban elmondták, hogy Litvánia például az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások mellett érvelt.

Angela Merkel kitért arra, hogy a tanácskozáson az uniós országok állam-, illetve kormányfői közül senki nem kérdőjelezte meg komolyan Oroszország „nagyszabású katonai érintettségét” az ukrán határtérségben. Szerinte ha ez így marad, akkor az EU részéről a szankciók kiterjesztése várható egy héten belül.

Szlovákia saját gazdaságát félti

Robert Fico szlovák miniszterelnök a csúcsértekezlet után azzal fenyegetőzött, hogy hazája megvétózza az esetleges újabb szankciókat.

„Amíg nem tudjuk, hogy a már bevezetett büntetőintézkedéseknek milyen hatása van, nincs értelme újabbaknak” – jelentette ki Fico újságíróknak nyilatkozva.

Szlovákia, amelynek fontosak az orosz gázszállítások, már korábban kifejezésre juttatta, hogy ellenzi a büntetőintézkedéseket Oroszország ellen.

Robert Fico most kijelentette azt is, hogy küzdeni fog az olyan szankciótervek ellen, amelyek ártanak országa gazdasági növekedésének. „Ha lesznek javaslatok, akkor fenntartom magunknak a jogot, hogy megvétózzuk azokat, amelyek ártanak Szlovákia nemzeti érdekeinek” – jelentette ki.

Az uniós csúcsot követően, de még Fico nyilatkozata előtt, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt mondta: az Európai Tanács készen áll, hogy további jelentős lépéseket tegyen Oroszország ellen a Kelet-Ukrajnában zajló események függvényében.

Hír24

hirdetés
Previous articleDán cégek megafarmok létrehozására készülnek Dél-Szlovákiában
Next articleKöztéri szobrot kapott Marcelházán a magyarság jelképes madara