HAZA GAZDASÁG Megtakarításaiból vagy hitelre élre él a szlovák háztartások ötöde

Megtakarításaiból vagy hitelre élre él a szlovák háztartások ötöde

1066
hirdetés

dedeMegtakarításait költi vagy hitelre él a szlovák háztartások ötöde, miközben takarékoskodni csak a háztartások kevesebb mint fele képes – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

    A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) aktuális adataira hivatkozó elemzés megállapítja: Szlovákiában csupán a lakosság kevesebb mint fele, a háztartások 46 százaléka képes arra, hogy havi rendszerességgel pénzt takarítson meg. Ugyanakkor a háztartások harmada, 32 százaléka úgymond fizetéstől fizetésig él, vagyis minden bevételét elkölti, ötödüknél viszont még rosszabb a helyzet, mivel ők meglévő megtakarításaikat költik vagy hitelre élnek.
    Az elemzés kitér arra is, hogy milyenek a szlovákiai háztartásoknak az idei évre vonatkozó várakozásai saját anyagi helyzetük alakulásával kapcsolatban. A pénzintézet által közölt statisztika szerint a háztartások 16 százaléka anyagi helyzetének jobbra fordulására számít, ugyanakkor 40 százalékuk érzi úgy, hogy képes lesz takarékoskodni is, ami némileg magasabb arány a tavaly ilyenkor mértnél.
    A szlovákiai háztartások viszonylag jelentős hányada számol azzal, hogy az idén nagyobb anyagi terhet jelentő beruházást valósít meg. A pénzintézet szerint a háztartások legnagyobb hányada, 18 százalék úgy tervezi, hogy az idén lakásfelújítást visz véghez, 14 százalékuk pedig valamilyen lakberendezési tárgy megvételét vette tervbe.
    A háztartások ennél alacsonyabb, de még mindig jelentős hányada számol nagyobb beruházás megvalósításával, konkrétan gépkocsi vásárlással, arányuk az összes szlovákiai háztartás 9 százaléka.
    Lakáscélú ingatlan vásárlásával ebben az évben a háztartások 3 százaléka számol.


MTI

hirdetés
Previous articleNem vesz részt a Most-Híd a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által kezdeményezett találkozón
Next articleSajtóreggeli komoly, fontos témákról