HAZA HÍR-MIX Sajtóreggeli komoly, fontos témákról

Sajtóreggeli komoly, fontos témákról

904
hirdetés

IMG_6473A most pénteken tartott sajtóreggelin Stubendek László polgármester, illetve Keszegh Béla és Knirs Imre alpolgármesterek látták vendégül a szép számmal megjelent újságírókat.

Bár a találkazó kötetlen, jó hangulatban zajlott, a témák nagyon komolyak és előremutatóak voltak. A polgármester fontosnak tartotta rögtön az elején leszögezni, hogy azért vétózta meg a testület egyik határozatát, amely a városi telkeket jelenleg jogtalanul használóknak adott volna 6 hónapos „amnesztiát“, mivel jogi aggályok merültek fel azzal kapcsolatban és szeretné jogászok véleményét kikérni, mielőtt a határozatot aláírja.

Szó volt továbbá az útfelújításokról is. Nagy valószínűséggel a Polgár (Meštianska) utca teljes felújítására fog idén sor kerülni, mivel a városi tanács is azt támogatja és a szakmai bizottságokban is inkább a Polgár utca felújítására adták le a voksukat a Lehár utca ellenében. Kifejtették továbbá, hogy mindenképp sort szeretnének keríteni az Eötvös utca felújítására is, ha lehet már 2016-ban, de az valószínűleg 2-3 fázisban valósulhat csak meg, mivel nagyon sok pénzbe kerül. Knirs Imre alpolgármester itt jelentett be, hogy ugyan valószínűleg a Lehár utcára idén valóban nem kerül sor, viszont a Kormorán sarkán lévő két nagy fa, melyek már megbontották a járdát és kárt tettek az épületben, remélhetőleg már az idei Komáromi Napokon nem fogja akadályozni az arra elhaladók mozgását, ugyanis kivágásra kerülnek, a járdát kijavítják és a két nem odavaló fa helyett hat darab díszfát fognak azon a szakaszon kiültetni.

város honlapja már most is megújulóban van ugyan, de legkésőbb jövőre egy teljesen új, modern és áttekinthető honlapja lesz a városnak. Azért fog ez ilyen sokáig tartani, mivel először a tartalmi részt kell megoldani, utána magát a honlapot. Mindezek után lesz csak kiírva a közbeszerzés. A város belső számítógépes hálózata is megújul, erre elkülönítettek 80000 eurót.

közbeszerzésekkel kapcsolatban Keszegh Béla alpolgármester kihangsúlyozta, hogy szakítottak az eddigi „hagyományokkal“ és már a kisebb pár száz eurós megrendeléseknél is minél több céget megszólítanak, nem csak az előírt hármat. Továbbá a város honlapjára felkerült egy lista a tervezett közbeszerzésekről is, így a vállalkozók azokra már előre felkészülhetnek. Sokkal transzparensebb és ellenőrizhetőbb közbeszerzéseket fog a város lefolytatni mint idáig.

Jelentős és komoly lépésnek nevezték az osztályvezetők, főosztályvezetők visszahívását, hiszen a hivatalban mindenképpen változnia kell az eddigi munkamódszereknek és vannak olyan vezetők akik már több mint 15 éve funkcióban voltak. A városvezetés szemszögéből a pályáztatás mindenképp serkenző hatású és nagy valószínűséggel pozitív eredményt fog hozni a hivatal munkájában. A pénzügyi osztály vezetésére már ki is írták a pályázatot.

parkolással kapcsolatban elmondták, hogy a városi  parkolást kezelő céggel 1,5 év múlva lejár a szerződés. A város jelenleg a cégnek havonta 8200 eurót ( + ÁFA) fizet havonta. Ezzel kapcsolatban a cég most azt javasolta, hogy már most jelentősen levinné ezt az összeget kb. 5500 euróra (+ÁFA) havonta, amennyiben a város további 3 évvel meghosszabbítaná velük ezt a szerződést. Ebben a három évben viszont már csak havi kb. 3500 eurót (+ ÁFA) kérnének a fenntartásért. Ezen el kell majd a város vezetőinek gondolkodni, mivel az órák a cég tulajdonában vannak. Egyszerű kiszámolni, hogy az esetlegesen megspórolt összeg jelentős, évente akár 60-70000 euró is lehet.

panelprogrammal kapcsolatban elmondták, hogy az évi 50000 eurót idén a négyes és a hetes lakótelepre fogjákIMG_6478 költeni. A városi hivatal alkalmazottai személyesen járták végig az érintett lakótelepeket és részletes listát készítettek a javításra, szépítésre váró dolgokról.

Knirs Imre alpolgármester a VMK-val kapcsolatban elmondta, hogy az épület jelenlegi állapota sajnos alkalmatlan egy többfunkciós kultúrális központ szerepét ellátni, hiszen csak egy nagyteremmel rendelkezik és a konstrukciójából adódóan nagyon nehéz lenne benne kialakítani kisebb termeket. A helység bérléséért kért összeget mindenképp aránytalanul magasnak tartják, viszont az épület annyi energiát elvisz (fűtés, világítás) egy rendezvény alatt, hogy semmiképpen nem tud versenyképes lenni pl. a Maticával. Ezen szeretnének majd változtatni, de az energetikai rendszerek modernizaciója, stb. jelentős költséggel fog járni, tehát erre majd csak később kerülhet sor. Szóba került még a Tatra mozi épülete, mely alkalmas volna kisebb rendezvények megtartására is, de az jelenleg felújítás alatt áll és az érvényes szerződés szerint augusztus környékén már meg kéne benne indulni a rendszeres vetítéseknek.

Keszegh Béla többek között megemlítette még, hogy bár voltak olyan képviselőtársak akik már 96 nap elteltével negatívan értékelték a jelenlegi vezetés 100 napját, és abban szinte semmi pozitívumra nem leltek, a most elmondottak is szerinte ennek az ellenkezőjét mutatják.

dunatajonline/dunataj.sk

 

hirdetés
Previous articleMegtakarításaiból vagy hitelre élre él a szlovák háztartások ötöde
Next articleBékés demonstrációval emlékeztek meg a kassai kormányprogramról Komáromban