HAZA BELFÖLD Megszűnt a liberálisok frakciója a pozsonyi parlamentben

Megszűnt a liberálisok frakciója a pozsonyi parlamentben

814
hirdetés

Megszűnt a szlovák liberálisok pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SAS) parlamenti frakciója pénteken, miután hatályba lépett a pozsonyi törvényhozás módosított házirendje.

    A liberálisok frakciója a pozsonyi törvényhozó testület új belső szabályzata értelmében szűnt meg, amely kimondja: egy parlamenti párt frakciója automatikusan megszűnik, ha képviselőinek száma nyolc alá csökken.
    Az SAS frakciójának fennmaradása azután vált kérdésessé, hogy a liberálisok eredetileg 11 fős képviselői csoportja 6 főre szűkült. A pártvezetésért folytatott harc záróaktusaként ugyanis áprilisban öt képviselő kilépett a pártból.
    A liberálisok frakciója nem szűnt meg azonnal, mert az akkor érvényes szabályozás csupán azt szabta feltételként, hogy a frakció létrehozásának időpontjában kell legalább nyolc képviselőből állnia.
    A liberális frakció megszűnte után a pozsonyi parlamentben 15 fősre (a 150 fős pozsonyi parlament képviselőinek egytizedére) bővült azoknak a képviselőknek a csoportja, akik egyik frakcióhoz sem tartoznak. A legtöbben a liberális párt színeiben jutottak a parlamentbe, hárman a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) léptek ki, egy képviselő pedig az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalomból távozott.
    Az SAS frakciójának megszűnése várhatóan tovább gyengíti majd a liberálisok politikai súlyát a pozsonyi parlamentben és azon kívül is. A párt támogatottsága a felmérések szerint egyébként már huzamosabb ideje nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.
    Az ország önállósodása óta a szlovákiai politikai palettán három olyan, liberális elvek mentén politizáló párt jött létre, amely érdemi támogatottságot szerzett. Bár mindhárom párt kormánytényezőként szerepelt a maga idejében, az általuk szerzett választói bizalom mindegyik esetében tiszavirág-életűnek bizonyult.
    Közülük elsőként 1998-ban a Polgári Egyetértés Pártja (SOP) jött létre a későbbi államfő, Rudolf Schuster vezetése alatt. A párt az első Dzurinda-kabinet tagja volt, majd 2003-ban szűnt meg, miután a 2002-es választásokon nem került be a parlamentbe. 2001-től tíz éven át létezett az Új Polgár Szövetsége (ANO), amelyet az egyik szlovák kereskedelmi televízió akkori vezérigazgatója hozott létre. Az ANO a második Dzurinda-kabinetben vállalt szerepet, majd amikor a 2006-os választásokon a parlamenten kívül maradt, sorvadásnak indult.
    Az SAS-t 2009-ben, nem sokkal a választások előtt hozta létre egy szlovák közgazdász, Richard Sulík. A párt része lett az Iveta Radicová 2010-ben létrejött kabinetjének, és szerepet játszott annak bukásában is. A 2012-es előrehozott parlamenti választásokon a törvényhozásba jutott pártok közül a leggyengébb eredményt produkálta, a szavazatok 5,8 százalékával került a parlamentbe.

MTI

hirdetés
Previous articleJóváhagyta a 2014-es költségvetés tervezetét a szlovák kormány
Next articleEmelkednek jövőre a tanítói bérek