HAZA BELFÖLD Jóváhagyta a 2014-es költségvetés tervezetét a szlovák kormány

Jóváhagyta a 2014-es költségvetés tervezetét a szlovák kormány

780
hirdetés

A szlovák kormány jóváhagyta Szlovákia jövő évi költségvetési tervezetét csütörtöki, Pozsonyban tartott rendkívüli ülésén, a dokumentum 2,83 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol.

    A Robert Fico kabinetje által jóváhagyott költségvetési tervezet a büdzsé augusztusban bemutatott első változatához képest mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon magasabb összegekkel számol.
    A költségvetés 13,837 milliárd euró bevétellel számol 2014-ben, ez csaknem 600 millió euróval haladja meg az első tervezetben szereplő összeget, a kiadási oldalon pedig 17,223 milliárd eurós végösszeg jelenik meg, ami közel 350 millió euróval több az eredetileg tervezettnél. Ennek alapján a deficit jövő évi összege Szlovákiában 3,386 milliárd eurót tesz majd ki, ami ugyan abszolút összegben közel 300 millió euróval magasabb összeg, mint az idei évre tavaly jóváhagyott hiánycél, ugyanakkor 2,83 százalékos GDP-arányos deficitet jelent, teljesítve az EU-nak az országgal szemben támasztott elvárását.
    A költségvetés tervezete a társasági nyereségadó mértékének a jelenlegi 23 százalékosról 22 százalékosra csökkentésével, valamint egy úgynevezett vállalati licenc bevezetésével is számol. Ez utóbbi olyan minimális járulék lenne, amelyet a veszteséget vagy csupán minimális nyereséget kimutató és így adót nem fizető vállalatoknak kellene befizetniük az államkasszába. A társasági nyereségadó szintjét az idén januárban emelte 23 százalékosra a korábbi 19 százalékról Robert Fico kormánya.
    A csütörtökön jóváhagyott tervezet 2015-re 2,57 százalékos, 2016-ra pedig 1,5 százalékos deficitet vetít előre. Ez azt mutatja, hogy Robert Fico kabinetje a tavaly prognosztizálthoz képest negatív irányba módosította a hiány lefaragására vonatkozó előrejelzését. Az idei büdzsé ugyanis 2014-re 2,4 százalékos, 2015-re pedig 1,9 százalékos deficit elérését irányozta elő. A 2013-as költségvetést 2,9 százalékos GDP-arányos deficittel fogadták el, a szlovák pénzügyi tárca legutóbbi adatai szerint azonban a valós hiány várhatóan 2,98 százalékot tesz ki.
    A költségvetési célok teljesítése esetén Szlovákia GDP- arányos államadósságának növekedési üteme lassulni fog, és a GDP 56,8 százalékát kitevő szinten jövőre éri el maximumát, majd lassú csökkenés mellett 2016-ra 55,7 százalék lesz.

MTI

hirdetés
Previous articleCsökken a társasági nyereségadó Szlovákiában (de szinte mindenki fizetni fog valamilyen adót…talán)
Next articleMegszűnt a liberálisok frakciója a pozsonyi parlamentben