HAZA BELFÖLD Emelkednek jövőre a tanítói bérek

Emelkednek jövőre a tanítói bérek

818
hirdetés

42047 A kormány és a tanárszakszervezetek kétnapos tárgyalása megegyezéssel zárult, így valószínűleg jövőre öt százalékkal, azaz átlagosan mintegy 42 euróval emelkednek a tanítók bértarifa szerinti fizetései. Bár a tanárszakszervezetek eredetileg 8 százalékos béremelést szerettek volna, elégedettek az eredménnyel, és elvetették a tüntetések szervezésének lehetőségét.
Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter a találkozó után kijelentette, hogy a jövő évben 80 millió euróval többet költenek a pedagógiai és nem pedagógiai dolgozók bérezésére. Az egyezség értelmében a főiskolai tanárok bére 5 százalékkal, az alap- és középiskola tanárainak és szakmai alkalmazottainak is 5 százalékkal emelkednének a bértarifa szerinti fizetései, illetve plusz 1 százalékot kapnának a bértarifán felül, ide tartoznak például az osztályfőnöki pótlék vagy a túlórapótlék. A nem pedagógiai alkalmazottak, mint pl. az iskolagondnokok vagy a szakácsnők 2014-ben 16 euróval többet kapnának, amiről már kedden megegyeztek a szakszervezet és a kormány képviselői.
Pavel Ondek a Szlovákiai Tanárszakszervezet vezetője pozitívan értékelte, hogy az oktatásügyre szánt forrásokat illetően a tavalyi 68 millió eurós elemeléssel szemben idén sikerült nagyobb összegben, 80 millió euróban megegyezniük. Pozitívan értékelte azt is, hogy a jövő évben a főiskolai tanárok bérei is növekednek, akiknek négy éve már egyáltalán nem emelkedett a bérük.
A pénzügyminisztérium szerint az alap- és középiskolákban az átlagbér jövőre eléri a 962 eurót, miközben a nemzetgazdasági átlagbér a becslések szerint 845 euró lesz. Ondek szerint ez jól jel, mivel a tanári fizetések így 2016-ig fokozatosan elérhetik a nemzetgazdasági átlagkereset 1,2%-át, amit Dušan Čaplovič (Smer-SD) oktatási miniszter az oktatásügy helyzetéről szóló jelentésébe belefoglalt.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMegszűnt a liberálisok frakciója a pozsonyi parlamentben
Next articleKilépett Ján Čarnogurský a KDH-ból