HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Még mindig kartondoboz sok finn újszülött bölcsője

Még mindig kartondoboz sok finn újszülött bölcsője

871
hirdetés

Még mindig kartondoboz sok finn újszülött bölcsője, avagy első ágya: 75 év óta kapnak a várandós finn kismamák dobozt az államtól. Nem üreset.

A hagyomány az 1930-as évek végére nyúlik vissza. Azzal a céllal indult a „dobozolás”, hogy a szegény családba született finn gyermekek se szenvedjenek hiányt alapvető dolgokból. Az állami babasegélycsomag 1949-től minden finn csecsemőnek jár. Az idők során egyre több hasznos holmi került bele, jelenleg van benne egyebek közt hálózsák, rugdalódzó, kinti ruhácska, pelenka, fürdető holmi, játék és még egy kis matrac is lapul az alján. Ennek köszönhetően a doboz remek ágyacskának, és sok anyuka arra használja manapság is. A ruhák semleges színűek, így öcs örökölheti nővértől, húg meg bátytól.
A doboz tartalma nemcsak gazdagodott, hanem szegényedett is az idők során. Így például eltűnt belőle a cumisüveg meg a cumi, hogy szoptatásra késztesse az anyákat. Eldobható pelenkák is csak egy darabig voltak benne, majd környezetvédelmi okokból visszatért a hagyományos, mosható textilpelenka.
A kismamák választhatnak: vagy a csomagot kérik, vagy helyette 140 eurót (40 ezer forintot). 95 százalékuk a dobozra szavaz, már csak azért is, mert tartalma többet ér a felajánlott alternatív összegnél. A pénzjuttatás, illetve a hasznos csomag orvosi ellenőrzésre is ösztönzi az áldott állapotú nőket: egyiket vagy másikat csak akkor kaphatják meg, ha terhességük első négy hónapjában jelentkeznek orvosi vizsgálatra.
Finnországban az 1930-as években rendkívül magas volt a gyermekhalandóság, ezer csecsemő közül 65 meghalt. Mostanra a világon az egyik legjobb a finn mutató. Sokan úgy gondolják, hogy ebben a „doboz” is szerepet játszott – jegyezte meg a BBC.
MTI

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Árvízvédelmi rádiót indít a közmédia
Next articleAz olaszok csaknem fele nem engedheti meg magának a nyári vakációt