HAZA GAZDASÁG Még hárommilliárd szlovák korona maradt lakossági kézben

Még hárommilliárd szlovák korona maradt lakossági kézben

1403
hirdetés

skTöbb mint hat évvel a közös európai fizetőeszköz szlovákiai bevezetése után még mindig jelentős mennyiségű nemzeti valuta, hárommilliárd szlovák korona van lakossági kézben – írta kedden a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.

    A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint 2014 végén még mindig lakossági kézben volt a 2009-ben a forgalomból kivont nemzeti fizetőeszköz, a szlovák korona, bankjegy és pénzérme mennyiségének jelentős hányada. Annak a szlovák koronának az összértéke, amelyet a tavalyi év végéig még nem vontak be, az euró bevezetéséig kibocsátott hazai valuta összértékének mintegy 2 százalékát adta. Ez, értékben 3,01 milliárd szlovák koronát (mintegy százmillió eurót) tesz ki, darabszámban pedig mintegy 19 millió bankjegyet jelent.
    A volt nemzeti valuta bankjegyeiből, a legtöbb – több mint 10 millió darab – a legkisebb címletnek számító 20 koronásból maradt az embereknél. Az euróra be nem váltott szlovák nemzeti fizetőeszköz értéke a tavalyi év végén egy lakosra 426 koronát (mintegy 14 eurót), illetve fejenként mintegy három bankjegyet tett ki.
    Szakértői vélemények szerint a mindmáig nem bevont szlovák korona bankjegyeinek és pénzérméinek legnagyobb hányadát a nemzeti fizetőeszköz iránti nosztalgiából emlékbe megtartott, illetve a károsodott és fizikailag megsemmisült bankjegyek teszik ki.
    Szlovákia 2009 január elsejével váltotta le nemzeti valutáját a közös európai fizetőeszközre és így tizenhatodikként vált az eurózóna tagjává. A hivatalos korona-euró átváltási arány 30,126 az egyhez volt. Az euró szlovákiai forgalomba hozatala 16 napig tartott, ebben átmeneti időszakban mindkét pénznem hivatalos fizetőeszköznek számított az országban. Az NBS 2013. végéig cserélte be a szlovák korona pénzérméit, a bankjegyeket korlátlan ideig beváltják.
http://finweb.hnonline.sk/spravy-zo-sveta-financii-126/slovenske-koruny-mame-stale-v-obehu-su-ich-takmer-tri-miliardy-751243

ksr \ gte

MTI

hirdetés
Previous articleÁtadták a 25. Mediawave fesztivál díjait – felvidéki is van a díjazottak közt
Next articleHarmincöt éves a komáromi Concordia (2.)