HAZA RÉGIÓ Másodízben volt Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál Komáromban

Másodízben volt Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivál Komáromban

558
hirdetés

Mi összetartozunk címmel – a V4-ek együttműködése jegyében – 2021 nyarán Komáromban tartotta meg az I. Nemzetközi Katonai Fúvószenei Fesztivált a Lehár Ferenc Polgári Társulás. A világhírű Operettkirály, Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából eredetileg 2020-ban tervezett rendezvényt a világjárvány miatt egy évvel későbbre kellett halasztani. A folytatásra pedig a Tiszti Pavilon udvarán az idén június 17-én délután került sor.

Bezengte a Tiszti Pavilon udvarát a vérpezsdítő fúvószene

„A hagyományteremtő rendezvényünk kiötlését, amely felett fővédnökséget a szlovák védelmi miniszter és Keszegh Béla, Komárom polgármestere vállalt, az indokolta, hogy Komárom jeles szülötte, Lehár Ferenc és az ő édesapja is katonazenekari karmester volt. Id. Lehár Ferenc a 20-as évei közepétől haláláig a császári és királyi hadsereg több alakulatánál katona-karmesterként szolgált. Ezentúl kétévente hívjuk-várjuk városunkba a Visegrádi Négyek tagországaiban működő katonai fúvószenekarokat“ – mondta el a Ma7-nek az első fesztivál kapcsán Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke.

Megtelt kiváló muzsikusokkal az amfiteátrum felújított színpada

Akkor az olmützi (Olomouc) és a pozsonyi katonai fúvószenekart, valamint Dél-Komárom város Egressy Béni Fúvószenekarát hallhatta a komáromi közönség, amelyek a nagykoncertek előtt a város több forgalmas pontján játékukkal hívták fel magukra és a fesztiválra a figyelmet. Sajnos, a meghívott lengyel zenekart az enyhülő járványhelyzetben sem engedték ki az országukból.

Klemen Terézia, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke

A főszervező hangsúlyozta: a Mi összetartozunk fesztiválcím azonban nem csak a V4-es tagországok közti baráti kapcsolatra, hanem Magyarország és a külhoni magyarság együvétartozásra is utal, hiszen a trianoni centenárium miatt 2020 a nemzeti összetartozás éve volt.

Több nemzedék képviselői élvezték a katonazenészek nagyszerű játékát

A mai fesztiválon pedig a három országból meghívott összesen 105 katonazenész közül a tatai 25. Klapka György Lövészdandár zenekara végül visszamondta a szereplést. Csehországot ez alkalommal is az olmützi katonai fúvószenekar képviselte, amely azért is szívesen tért vissza Lehár szülővárosába, mert az ő édesapja északmorva vidékről származott.

Fesztelen csevej közben a morva és a szlovák vendégek vezetői

Szlovákia képviseletében a besztercebányai katonai fúvósbanda lépett fel. A zenészek a hagyományos koncerteken kívül ún. operett-mókával, az operett és a nóta vegyítésével is szórakoztatták a hallgatóságot. Előtte pedig a tavaly megszokott, délelőtti rövid „hívogató” koncertjeik sem maradtak el: a Tescónál és a Shopping centernél muzsikáltak, valamint a Lehár-szobornál is tiszteletüket tették.

A nagy meleg ellenére bírták elég szusszal…

Az idei fesztivál megrendezését a Bethlen Gábor Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), Komárom város és több helyi szponzor támogatta. Egyes vélemények szerint a hallgatóság népesebb lett volna akkor, ha a rendezvény nem 15 órakor, hanem a hőség enyhültével, később kezdődött volna. Csakhogy a „fesztiválvárosban” az esti órákra már korábban a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál és az 58. Jókai Napok díjkiosztó ünnepségét tervezték be. A szervezőknek a növekvő helyi kulturális programbőség idején egyre nehezebb összeegyeztetniük a tervezett műsoraik időpontját…

A Tiszti Pavilon udvarában Krüger Viktor fotókiállítását láthatták az érdeklődők

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleA véradók világnapja alkalmából Komáromban ismét véradást szerveztek 
Next articleEgyházi Ákos, a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola diákja kapta a Kaszás Attila