HAZA RÉGIÓ Már a második körben keresik a Duna Menti Múzeum új igazgatóját

Már a második körben keresik a Duna Menti Múzeum új igazgatóját

775
hirdetés

A Nyitra Megyei Önkormányzat szeptember 18-án tartotta 6. rendes testületi ülését, amelyen a déli, magyarlakta régiót érintő, fontos pozitív döntések is születtek – tájékoztatott Farkas Iván, a Szövetség párt megyei frakcióvezetője.

„Fontos anyagot terjesztett be az orvosi készültségekkel kapcsolatban frakciónk egyik tagja, Viola Miklós sebészorvos. Annak értelmében a Nyitra megye területén működő valamennyi érintett egészségügyi szolgáltató esetében a Nyitra városban eddig is kifizetett szintre kell emelni a másutt szokványos kisebb órabért.

A megyei önkormányzat által ma meghozott döntés értelmében valamennyi esti gyermekorvosi készültséget fenntartó szolgáltató óránként 22, a hétvégeken és ünnepnapokon pedig 24 eurót eurót fog kapni, ekképp az érintett orvosok és nővérek órabére is nőhet. Miután a mai határozatot Becík megyeelnök is aláírja, az vélhetően már október 1-től megvalósul” – számolt be az örvendetes változásról Farkas Iván.

Majd elmondta: Nyitra megye uniós és állami támogatással, kft. jogi formában létrehozta a saját szociális vállalatát, amelynek lesz egy igazgatója és három felügyelő bizottsági tagja.

„Az utóbbiak sorában a Szövetség-frakciót majd Agócs Kőrösi Ildikó képviseli. A vállalat az ősz folyamán kezdi meg tevékenységét. Azt a hiányt fogja pótolni, hogy manuális munkára egyre kevesebb munkaerőt lehet munkaszerződéssel alkalmazni vagy a munkahivataloktól, közhasznú munkavégzés keretében szerezni. Az új szociális cég léte szavatolja majd az építkezéseken és más területeken a kellő számú kétkezi munkás létét” – ismertette a további újdonságot.

Megtudtuk: mivel az ógyallai Magnólia idősotthon igazgatója nyugdíjba vonul, pályázat útján keresik az utódját.

„ Ez ügyben a mai döntésünkkel pályázatot hirdettünk, amely szövege hamarosan felkerül Nyitra megye honlapjára. A vonatkozó pályázati bizottságban Becse Norbert és Viola Miklós képviselheti a frakciónkat” – árulta el a továbbiakban.

A nyitrai Slniečko – Napocska nonprofit szervezet e megyében egyedüliként biztosítja a bántalmazott anyukák és gyermekeik befogadását, sokrétű ellátását. Évek óta egy megyei tulajdonú ingatlanban fejti ki tevékenységét. Mivel már hozzávetőleg öt éve kéri ezen ingatlan megvásárlását, a mai tanácskozáson e kérésének eleget tettek, s így az óriási igénnyel összhangban, akár bővítheti is az épületet, és fejlesztheti a szolgáltatásait.

A frakcióvezető azt is elmondta: Csenger Tibor megyei alelnök (Szövetség) javaslatára pozitív döntés született a komáromi Szinnyei József Könyvtár újabb pályázatának támogatásával kapcsolatban is:

„Az intézmény a helyi kulturális örökség megőrzése érdekében kapcsolódott be egy határon átnyúló, interreges pályázatba, amelyhez a megye fenntartóként biztosítja a 8 százalékos önrészt”.

További jó hírnek számít az, hogy ugyancsak a megyefőnök-helyettes javaslatára, az UNESCO világörökségi listáján szereplő izsai, római kori Kelemantia-Leányvár tervezett látogatóközpontjával kapcsolatos, interreges pályázat benyújtását is pártolja a megyei önkormányzat. Egyúttal megadja az építészeti tanulmány elkészítéséhe szükséges. korábban ígért 21 480 eurót.

Ahogy arról már írtunk, Csütörtöky József igazgató nyugdíjba vonulása miatt a megyei fenntartású Duna Menti Múzeum élére is pályázat útján keresik a távozó szakember méltó utódját.

„Az igazgatói pályázatra négyen jelentkeztek, azonban annak első körében e posztra a négy pályázó egyikét sem választotta ki a pályázati bizottság. Ezért a mai nappal meghirdetjük a pályázat második körét, a pályázati kiírás pedig felkerül a megye honlapjára. Onnantól 30 napig lehet majd jelentkezni. Eközben a vonatkozó bizottság tagjai ugyanazok maradnak, akik korábban voltak. Reméljük, hogy e körbe még többen jelentkeznek, s a bizottság a lehető legjobb utódot választja majd ki” – zárta tájékoztatását Farkas Iván.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk
hirdetés