HAZA GAZDASÁG Magyar kézben van a legtöbb Szlovákiában működő külföldi cég

Magyar kézben van a legtöbb Szlovákiában működő külföldi cég

1027
hirdetés

Magyar tulajdonosok kezében volt május végén a Szlovákiában működő külföldi érdekeltségű vállalatok egyötöde, vagyis az itt működő külföldi érdekeltségű cég közül a legtöbb – közölte a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság adataira hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági lap kedden.

    A magyarországi befektetők ebben a tekintetben az idén váltak listavezetővé, megelőzve a tavaly még az első helyen lévő cseheket.
    Szlovákiában ez év május végén 7955 magyar tulajdonú vállalat volt, arányuk az országban működő külföldi cégek 19,8 százalékát tette ki. Ezeknek a vállalatoknak az alaptőkéje összesen 1,68 milliárd euróra rúgott. A legnagyobb magyar tulajdonban lévő szlovákiai vállalat a 680 millió eurós alaptőkével rendelkező Slovnaft, a Mol 98,41 százalékos résztulajdonú leányvállalata.
    A külföldi tulajdonú, Szlovákiában működő vállalatok második legnagyobb hányada május végén cseh érdekeltségű volt, számuk meghaladta az 5800-at, összesített alaptőkéjük pedig az 510 millió eurót. A legnagyobb cseh résztulajdonban lévő szlovákiai vállalat a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) amelynek 49 százalékát birtokolja a cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH).
    Szlovákiában május végén csaknem 174 ezer hazai és több mint 40 ezer külföldi érdekeltségű vállalat működött. Bár a külföldi tulajdonú vállalatok számbéli aránya csak az országban működő cégek mintegy 20 százalékát tette ki, a cégek alaptőkéjét tekintve ez az arány meghaladta a 40 százalékot.
    A külföldi tulajdonú, Szlovákiában működő vállalatok számát tekintve Magyarország a listavezető, a második Csehország, majd Ausztria, Németország és Olaszország következik a sorban.
    Az alaptőke összegét véve alapul azonban már más a sorrend. E tekintetben a listavezető Hollandia, amelynek befektetői 4 milliárd eurós alaptőkéjű cégállománnyal rendelkeznek Szlovákiában, ez az összes külföldi érdekeltségű befektetés 18,1 százaléka. A hollandiai befektetőket a németek (2,38 milliárd eurót kitevő alaptőkével rendelkező cégállomány) illetve az osztrákok (2,26 milliárd euró) és az olaszok (2,11 milliárd euró) követik.

MTI

hirdetés
Previous articleMacskákkal nosztalgiázott Galla Miklós
Next articleÖtödével nőt a Szlovákiába látogató turisták száma